En lummer dag i Safaga

Tekst & foto: Karsten Bidstrup

 

I det østlige Egypten ligger byen Safaga. De fleste turister kommer for at slange sig under solen på et af de store hoteller mod nord, men enkelte vover pelsen og tager til byen, som ikke gør meget væsen af sig.

 

 

Safaga ligger ved Rødehavskysten, og alene det er et stærkt argument for mange europæere, når de vælger deres feriedestination. Sol, varme og vandsport er nemlig lig med afslapning.

 

Afslapning, touring eller eventyr

 

Og hotellerne ved Rødehavskysten er som hoteller ved kyster over store dele af verden; De opfylder netop behovene for afslapning, og man kan booke sine dykkerture (blandt andet til korallerne ved Sha’ab Saiman), sejlture eller hvad man nu foretrækker - f.eks. windsurfing, som er ideelt her, idet Safaga ligger i læ ved en vig med gode vindforhold. Men der er også dagture til alle seværdighederne i området - i Safagas tilfælde gælder det primært Luxor og Kongernes Dal, og alt det, som dette område kan byde på, her iblandt Karnak-templet. Det er kun et par timers bustur væk.

Men når den sidste medbragte Läckberg-krimi er læst, buffeten er gennemtestet og man er på fornavn med bartenderen, så kan det være, at rastløsheden så småt indfinder sig.

Heldigvis er der en smule eventyr at finde kun få kilometer nede ad kystvejen. Hotellerne i Safaga ligger mod nord, og mange besøgende opdager aldrig, at der faktisk ligger en lille by ti minutters køretur mod syd.

 

Varme smil

 

Air-con er noget, fanden har skabt. Hver eneste gang man forlader et velafkølet lokale og bevæger sig ud i den lokale lummerhede, bliver man mindet om, hvor fint et klima vi har under de nordlige himmelstrøg og hvor forbandet resten af kloden er - nogle steder med temperaturer oppe over 45 grader.

Et skridt ude af den airconditionerede hotellobby rammer varmen som en vatteret forhammer, og sveden pibler ned ad ryggen, allerede inden jeg bliver prajet af en taxichauffør. Han ligner en mand på vej til skafottet, da jeg nævner, hvad jeg vil betale for et par minutters kørsel til byen. Han himler med øjnene, vifter med fingrene og jeg er sikker på, at han får nævnt både børn og børnebørn i en lind ordstrøm.

På vej mod byen kan jeg se ham i bakspejlet. Han sidder og smiler, og jeg er overbevist om, at børnene får mad på bordet i aften.

 

Safaga

 

Safaga er ikke en velhavende by, langt fra. Pengene fra de mange turister havner i hotelkomplekserne nord for byen, og ikke i de små forretninger i hovedgaden, hvilket måske også bevirker, at byen faktisk beholder sit eget særpræg. De store turistinvasioner verden over har jo en tendens til at efterlade sig store shoppingcentre, fastfood-templer og hurtig underholdning, bare ikke i Safaga. Gaden er tydeligvis ikke blevet fejet i ugevis, og affaldet har nået kanten af skraldespandene, men det lader ikke til at bekymre nogen.

 

Et godt par

 

Jeg stopper ved en slagter. Foran hans dør hænger det flåede kadaver af et stort dyr, og jeg undrer mig over, hvad det mon er. Slagteren har set mig og kommer ud på gaden, fulgt af en yngre knægt.

Jeg peger på kadaveret, og spørger til det. Han siger noget på arabisk til knægten, som snurrer kødklumpen rundt på krogen, og pludselig åbenbarer sig et par gevaldige testikler. De hænger blege i solen, og med et stort smil tager slagteren fat om dem og lader, som om han vejer dem. De fylder hele hans hånd.

"Bull", svarer han med et underfundigt grin.

Ja tak, det er jeg så ikke i tvivl om længere…

 

Wha'f…?

 

En lille krølhåret pige i blå-lilla skoleuniform har fulgt i hælene på mig et godt stykke vej igennem hovedgaden. Hun er tydeligvis nysgerrig og meget smilende, og hun mangler begge fortænder.

"Wha'f my name…?" siger hun på engelsk, og gentager, da jeg sikkert ser ud, som om jeg ikke forstår hende.

"Wha'f my name…?". Hendes manglende fortænder gør hendes egyptiske skolepige-engelsk lidt sværere at forstå.

Jeg svarer det, jeg går ud fra, at hun gerne vil vide.

"My name is Karsten" siger jeg. Hun griner højt og løber af sted, hen over vejen, ud foran en bil. Den bremser, og køerne på ladet brokker sig højlydt i kor med chaufføren. Pigen fortsætter bare grinende.

 

Blandet landhandel

 

Safaga minder om så mange andre småbyer i Egypten, spændende i al sin fremmedartethed; Grønthandleren med besynderlig frugt og grønt, købmanden med sit udvalg af alt det, ingen er klar over de har brug for, og omtalte slagter, med testikler på krog og afhuggede lemmer på spækbrættet. Og selv om byens hovedgade ikke er meget længere end Fiolstræde, så kan det tage timer at komme fra den ene ende til den anden. Der er hele tiden små afbrydelser, når skoene skal pudses eller en af de få souvenirbutikker prøver at indfange turisten.

Eller når frokosten skal indtages. Safaga er jo en havneby, og seafood serveres lige så gerne som kebab med oksekød eller lam eller falafel (grøntsager og/eller kød viklet i pitabrød).

 

 

Dagen går på hæld, og da jeg ankommer tilbage til hotellet, hænger varmen stadig tungt over Safaga. I samme øjeblik jeg åbner døren til lobbyen, mødes jeg af en isnende kulde. Ahhh, forbandede behagelige air-con…

 

 

LINKS

www.msccruises.dk

www.apollorejser.dk

 

Læs mere om rejser til Afrika her:

Der står en elefant på mit dørtrin og Safari i Okavango Deltaet, Botswana

Ned i varmen, De kanariske Øer

Alexandria - En historisk by rejser sig fra glemslen, Cairos ukendte kristne enklaveCharmerende Sharm, Islamisk Cairo: Østens mystik i overflod og Nilen - livets flod, Egypten

Durban og dragende Draktensberg, Sydafrika

Zanzibars mange eksotiske sider, Tanzania

 

Denne artikel udkom i Rejsemagasinet Vagabond 11 / 2013 den 1. november 2013

*Artiklen er senest opdateret den 11. juni 2018.