Dubai Shopping

undefined

Shopping i Dubai er ikke bare et spørgsmål om at købe luksusvarer til en lidt billigere pris end i Danmark. Man møder masser af overraskelser på sin tur rundt i shoppingcentre og souker.

Tekst og foto: Lise Petersen 

Man kan sagtens besøge Dubai uden at mærke noget særligt til, at landet ligger i Mellemøsten og er muslimsk. I shoppingcentrene går man rundt mellem butiksvinduer, der grangiveligt ligner de hjemlige af slagsen, eller for den slags skyld dem, man finder i et hvilket som helst andet land. Langt de fleste restauranter, cafeer og hoteller er internationale, og når man kører rundt i landet, befinder man sig meget af tiden på brede, nyanlagte veje omgivet af anonyme højhuse.

Der er lidt at spare ved at lægge sine indkøb i Dubai. Især hvis man kommer i de varme sommermåneder, hvor der ikke er så meget omsætning, er priserne ofte stærkt nedsatte, får jeg oplyst.

Men har man øjnene med sig, er der også andre oplevelser end selve shoppingen at finde mellem den række af internationale mærkevarebutikker, der fylder centrene.

På det basale plan står alle skilte både på engelsk og arabisk. I shoppingcentrene er der skilte, der fører til bederummet, og der er montrer med traditionelle arabiske beklædningsstykker, som mændenes lange hvide dishdasher og kvindernes sorte heldragter.

Men jeg lægger også mærke til blikket på de kvinder, som er hyldet i sort og sågar har det meste af ansigtet dækket. Stoltheden i de mørke øjne, som er det eneste direkte synlige af dem, gør indtryk på mig. Mange af kvinderne følges af deres dishdash-klædte ægtemænd, andre kvinder følges ad i en flok.

 

Frokost på arabisk

På en cafe, hvor jeg sætter mig ned for at spise frokost, får jeg svaret på, hvad disse tilslørede kvinder gør, når de går med veninderne på cafe. Svaret er ganske enkelt; de letter på sløret. En venindeflok sidder og hygger sig med frokost samme sted som jeg, alle har de hår og krop dækket af sort, men ansigterne er fri, mens de sidder her. Lige inden de rejser sig for at gå, klemmer de sløret fast mellem øjnene, som herefter er det eneste synlige.

undefined

Jeg besøger først et par almindelige shoppingcentre, der er nogenlunde ens. Men så lægger jeg vejen forbi Wafi mall, som siges at være det meste elegante shoppingcenter i Dubai. Det er kendetegnende ved at være indrettet i egyptisk stil. Ikke egyptisk stil, som man finder det i Egypten, men egyptisk på den måde, at her er fyldt med efterligninger af gamle egyptiske figurer og symboler. De findes som store, hvide statuer overalt i shoppingcentret og som små figurer afbilledet i glas i en del af taget, der går op i en spids som i en pyramide.

En anden karakteristisk ting ved Wafi mall er, at der – i hvert fald denne dag – er færre mennesker end i de andre centre, at butikkerne er en tak mere elegante, og at en større del af kunderne er klædt i arabisk tøj.

 

Guld i lange baner

Et andet sted, jeg også ser mange arabisk-klædte mennesker, er i guldsouken, som ligger i den gamle bydel i Dubai. Her findes over 300 guldforretninger og bare et par sølvforretninger.

På turen i souken følges jeg med en guide, Jasem Zaiton, og han forklarer den store forskel på antallet i guld- og sølvforretninger således:

- Guld er det, som interesserer her. Mange af de lokale beboere køber guld som en slags opsparing - for at sikre sig mod mørke dage i fremtiden. Blandt andet giver mændene typisk guld i gaver til deres koner i forbindelse med fx graviditeter og fødsler, forklarer han og tilføjer, at der for kvindernes vedkommende også er stor prestige i at eje meget guld.

undefined

- Mange af kvinderne her går jo klædt, så man ikke kan se deres arme - og dermed heller ikke deres armbånd. Men det er meget brugt, at de så rasler med dem, så man kan høre, at de har mange. Og jeg har ladet mig fortælle, at når kvinderne er sammen med deres veninder, er det almindeligt, at de diskret trækker op i deres ærme, så de andre kvinder kan se, hvor mange de har – og dermed hvor højt deres mand sætter dem, siger Jasem.

Og der er nok at vælge imellem i guldsouken, hvor især armbåndene hænger i tætte lag i butikkerne. I det hele taget er guldsouken et af de steder, man MÅ besøge på en shoppingtur til Dubai. Udvalget er enormt i den rækkevis af guldsmedeforretninger, der findes i de overdækkede gamle gader, hvor turister i let sommertøj færdes ubesværet mellem lokale arabere. For mit eget vedkommende nøjes jeg med at kikke på de skinnende varer i vinduerne. Jeg prøver ikke at handle, men efter sigende kan man købe guld her til halvdelen af, hvad man ellers betaler. Men det kræver, at man netop handler, dvs. prutter om prisen og fx tilbyder at betale kontant mod en klækkelig prisnedsættelse.

 

En duft af krydderier

Ved siden af guldsouken ligger krydderisouken, som er et af de mest ”lokale” steder, jeg besøger i Dubai. Krydderisouken består af et virvar af smalle gader med forretninger, hvor der forhandles alle afskygninger af krydderier og tørrede krydderurter samt fx kander, vandpiber og tobak til vandpiber.

Det er få af de handlende, der forsøger at lokke os ind i deres butikker ved at stoppe os på gaden. I Dubai kan man stort set få lov til at gå rundt i fred. Forretningerne lokker kunder til ved fx at stille store sække med velduftende krydderier ud på gaden.

undefined

Vi går ind i en af forretningerne, og Jasem viser rundt og forklarer, hvad indholdet i de mange åbne sække og beholdere kan bruges til. De tørrede rejer kan spises som de er, eller de kan tilberedes sammen med ris, de tørrede granatæblekerner bruges i kager, rosinerne koges sammen med ris, de mange tørrede urter kan bruges i madlavning, som te eller til at lindre forskellige skavanker, myrraen afbrændes i en lille lerbeholder, så en vellugt breder sig i lokalet, men den kan også bruges som medicin osv. osv.

Som i guldsouken er kunderne i krydderisouken en blanding af turister og lokale, som for mændenes vedkommende kan kendes på de lange hvide dishdasher.

- Har I lagt mærke til, at mændenes dishdasher altid er rene og nystrøgede? spørger Jasem. Og jo, det er da rigtigt nok, at de arabisk-klædte mænd er iført skinnende hvide og pletfri gevanter.

- Det skyldes, forklarer han, at det er så billigt at få vasket og strøget her, at ingen gør det selv. Og så har mændene altid et par ekstra liggende i bilen, så de kan skifte i løbet af dagen.

Der findes også en souk på et af de nyopførte hoteller, Madinat Juneirah, der ligger ved stranden. Souken her ligner den gamle souk – blot i en mere ”steril” udgave. Udbuddet er langt hen ad vejen det samme, som man kan få i den gamle souk OG i mange af indkøbscentrene.

 

Souken under fredagsbønnen

Jeg beslutter at købe de krydderier, jeg vil tage med hjem til Danmark, i den gamle souk, og fredag sidst på formiddagen har jeg tid til at tage derind igen. Fredag er ganske vist fridag i Dubai, men souken åbner efter middagsbønnen, får jeg at vide. Jeg tager sammen med et par andre derind i så god tid, at vi kan nå at sejle en tur på Dubai Creek, der går ind gennem byens centrum.

undefined

Vi finder nogle gamle træskibe, der ligger parat med hver sin fører og efter en prisforhandling, der ender med, at vi får prisen for en times sejlads ned fra 150 dirham til 80 dirham for en times sejlads, stævner vi ud med et af dem.

Og det er virkelig interessant at sejle på Dubai Creek, hvor gamle træskibe i mange størrelser ligger i et stort antal side om side med glasskinnende bygninger og speedbåde i plastic.

Nogle af de større, gamle træskibe er tungt lastede med varer, der skal sejles til de omkringliggende lande som Oman, Iran, Indien og Pakistan. En del af bådene har endnu ikke fået lasten om bord, så kæmpe lagre af fjernsyn, køleskabe og meget andet står i store kasser på kajen. Varerne står ganske ubevogtede, for ingen stjæler i Dubai – straffene for kriminalitet er så strenge og medfører hjemsendelse af de formastelige, så ingen tør andet end at rette sig efter loven.

Nogle af de mindre både er også tungt lastede, men det er med passagerer, der for en halv dirham bliver sejlet over floden. Og herligt er det at sejle rundt her og betragte blandingen af det moderne og det gamle Dubai.

Vi står af ved souken kort efter, at fredagsbønnen er begyndt. Bønnen gjalder ud over kvarteret fra højttalere på hvert et gadehjørne og rundt omkring på pladser og fortove har mænd bredt tæpper ud og er med i bønnen. Vi går forbi en af moskéerne, hvor mændenes sko står tæt på trappen udenfor. Men tilsyneladende har der ikke været plads til alle derinde, for også i den smalle passage foran moskéen har mænd bredt deres tæpper ud.

Andre mænd – og kvinder - går bare afslappet rundt i den lukkede souk eller sidder på bænke derinde og nyder freden. Og selv bliver jeg så optaget af den intense atmosfære, at jeg aldrig får købt de krydderier, jeg kom efter. Men jeg får en speciel oplevelse.

 

undefined

 

Emirates' hjemmeside

Udenrigsministeriets hjemmeside

 

The Ritz-Carlton: www.ritzcarlton.com

Madinat Juneirah: www.jumeirah.com

Park Hyatt: www.dubai.park.hyatt.com

 

Læs mere om rejser til Asien her:

Landet der rejste sig fra asken, Camodja

Spa i en verden af luksus og Seks distrikter for en hver smag, Dubai

Fantastiske Filippinske feriesteder, Filippinerne

48 timer i Mumbai, Indien

Fredelig sameksistens på Borneo, Bali's paradisiske naboø og Det centrale Java's hemmeligheder, Indonesien

Iran og 1001 nats eventyr, Iran

Det andet Israel, Israel

På sporet af Japans samuraier, Japan

Bag om Beijings forbudte by, Silkevejen gennem Kina og Togrejse til Tibet, Kina

Nepal lader sig ikke slå ud efter jordskælvet i 2015, Nepal

Bounty-øen fundetChiang Mai, Thailands oversete tempelby og Er Thailands flydende markeder stadig et besøg værd?, Thailand

 

*Senest opdateret den 3. maj 2017.