Seks distrikter for enhver smag

Tekst: Alexia Rutecki. Fotos: Marcus Jerichow Adamsen, Dubai Department of Tourism

 

Oplevelserne starter allerede, når man flyver hen over Dubai. På havet kommer hundredvis af både til syne, som alle konkurrerer om at være den største, og bygningerne konkurrerer indbyrdes om at være den højeste.

 

I lufthavnen begynder eventyret for alvor. Rigdom, kultur og eksotisme møder dine øjne. Smukke kvinder er tilsløret af deres traditionelle ”abayah”, som matcher deres luksustasker, og udenfor holder Ferrarierne linet op.

 

Sikkerhed, sikkerhed og lige lidt mere sikkerhed

Men før vi kan tage en taxa til vores hotel, skal vi igennem tre forskellige sikkerhedskontroller. Et dusin mænd klædt i deres traditionelle hvide kapper, kaldet ”mishla”, venter de friskt ankomne turister og viser os hen til en kø, før vi kan passere den første sikkerhedskontrol.

Vi forbereder et smil, får taget et foto og stemplet vores pas, hvorefter det obligatoriske ”business or pleasure” spørgsmål kommer.

Ved den anden sikkerhedskontrol bliver vi og vores bagage scannet og endelig ved den tredje kontrol bliver vi udvalgt tilfældigt og vores bagage skal scannes endnu en gang. Man indser hurtigt, at de værdsætter sikkerhed og kontrol i Dubai.

Når man er kommet igennem sikkerhedskontrollerne, kan man shoppe duty-free i lufthavnen. Her kan man også veksle valuta til en god kurs. Vi valgte at veksle nogle af vores danske kroner til dirham og var klar til at tage en taxa.

 

De seks distrikter

Dubai er inddelt i seks distrikter – New Dubai, Jumeirah Beach, Jumeirah Downtown, Sheikh Zayed Road, Bur Dubai og Deira. Vores første hotel lå i Sheikh Zayed Road, mens vores andet lå i New Dubai. Vi besøgte dog alle distrikterne de fem dage, vi var der, og her er, hvad vi fandt.

 

Det autentiske Deira

 

På den østlige side af Dubai Creek ligger den gamle bydel Deira. Dette område er ideelt, hvis du er på udkig efter det autentiske Dubai. De fleste markeder, kaldet souks, er placeret her og er oversvømmet med handlende, der leder efter alt fra guld til krydderier. Kajerne er fyldt med de traditionelle sejlbåde, som sejler i pendulfart frem og tilbage over floden. Restauranterne i Deira er billige og mange af de indiske arbejdere kommer og spiser i dette kvarter og det afspejler sig i form af de mange indiske og pakistanske restauranter.

 

Det kulturelle Bur Dubai

 

På den vestlige side af Dubai Creek modsat Deira ligger det nyligt restaurerede persiske område Bastakiya, Bur Dubai. Det gamle persiske område har mange huse fra det tyvende århundrede, der på det tidspunkt var ejet af velhavende købmænd. I dag er Bastakiya stort set restaureret og mange kunstgallerier er flyttet dertil. Når man slentrer igennem de små, rolige gader kan man nemt forstille sig livet her ved indgangen til det tyvende århundrede. Det er også her, man kan finde ”Dubai Museum”, som ligger inde i Al Fahidi Fort, Dubais ældste fort fra 1787. I Bur Dubai finder man også det indiske marked, som strækker sig fra havnefronten til Den Store Moske, og i basarerne kan man finde mange sjove souvenirs. Bur Dubai udvides mod syd og giver plads til de overdådige indkøbscentre Bur Juman og Wafi. I syd ligger også Creekside Park, en forfriskende oase af parker og haver mellem broerne Makhtoum og Garhoud.

 

Luksus i Jumeirah Beach

Jumeirah Beach er beliggende på kysten, vest for Jumeirah Downtown. Her ligger de pragtfulde luksushoteller og strandklubber, som toppes af det femstjernede luksushotel Burj Al Arab, der er bygget på sin egen ø.  Madinat Jumeirah komplekset i Umm Suqeim er et stilfuldt gammel arabisk citadel med sin egen basar og masser af restauranter, natklubber og barer. Tæt på ligger Wild Wadi Waterpark, hvor man for 150 danske kroner kan tilbringe en dag med at prøve de mange forlystelser. Bag Jumeirah Beach strækker ørkenen sig, så langt øjet kan se. Det er en smuk oplevelse at se solopgangen over ørkenen, enten fra en af de høje skyskrabere eller ved at leje en tur i en luftballon, som tager en ud over ørkenen i rolige omgivelser. Fra luften kan man se grønne pletter af oaser, kameler og til tider mørke bånd af veje, der snor sig igennem det store hav af klitter, der synes at strække sig uendeligt ud i horisonten. Et andet godt sted, hvor man kan nyde udsigten ud over Jumeirah Beach, er 360° Bar, som ligger oven på Jumeirah Beach Hotel. Her kan man sidde og nyde solnedgangen med en kold cocktail og direkte udsigt til Burj Al Arab. Dette hotel er et af sheikens mest dristige bygningsværker, som ligner sejlet på en båd. Hotellet åbnede sine døre for besøgende første gang i 1999 og indretningen imponerer med sin høje ekstravagance i farver. Det er muligt at bestille bord på en af hotellets seks restauranter og prisen for et måltid er omkring 250 DKK per person.

 

Sheihk Zayed Road, Shopping og skyskrabere

 

Sheihk Zayed Road løber langs hele længden af Dubai by og er også navnet på et distrikt. Det er her, Dubais World Trade Center ligger. Diverse hoteller, restauranter, natklubber, supermarkeder og kontorbygninger ligger på kanten af den tolvsporede Sheikh Zayed Road. Alt er lige i nærheden og man behøver ikke at gå langt for at finde lykken. I dette distrikt kan man ikke undgå at se Burj Khalifa, der med sine 828 meter er verdens højeste bygning. Hvis man booker en tur op i Burj Khalifa på sit hotel, kan det gøres for 85 DKK, hvor man får lov til at tage elevatoren op til 124. etage med en utrolig udsigt over Dubai. For foden af Burj Khalifa ligger verdens største indkøbscenter, Dubai Mall. Det har et salgsareal på 502.000 m² og mere end 1.200 butikker. Der er et enormt indendørs akvarium med 85 forskellige arter af hajer, fisk og rokker. Vandfald, olympisk skøjtebane, en souk og en flydende mode-ø er bare nogle af de ting, Dubai Mall har at byde på. Efter mange timers vandring i templet for shopping kan det varmt anbefales at se ”The Fountain Show”, der er placeret udenfor Dubai Mall. Drevet af 6.600 lys og 25 farveprojektorer tilsat rytmer fra al verdens musik bliver vand skudt op i 152 meters højde i et imponerende show, der bedst nydes ved mørkets frembrud.

 

Dubai Marina, New Dubai

 

 

New Dubai er Dubais nyeste distrikt, der med sine mere end tohundrede skyskrabere virkelig er vokset de seneste fem år. Det er også her, at Dubais marina ligger, hvor man kan tage sig en gåtur på små ti kilometer i den kunstige bugt. Op og ned langs marinaen sejler den ene luksusyacht efter den anden til glæde for de lokale motionsløbere og turister. Ved mørkets frembrud bliver marinaen forvandlet til lys og farver med masser af trendy natklubber, restauranter og vandpibe-barer - der er virkelig noget for enhver smag.

Dubai er fascinerende på grund af sine mange ekstreme luksushoteller og enorme rigdom, men det er - som det ofte er, når man rejser - i de gamle kvarterer og i de smalle sidegader, at det egentlige eventyr venter.

 

 

LINKS

www.radissonblu.com/royalhotel-dubai

www.airfrance.com

 

Læs mere om rejser til Asien her:

Landet der rejste sig fra asken, Camodja

Spa i en verden af luksus og Dubai shopping, Dubai

Fantastiske Filippinske feriesteder, Filippinerne

48 timer i Mumbai, Indien

Fredelig sameksistens på Borneo, Bali's paradisiske naboø og Det centrale Java's hemmeligheder, Indonesien

Iran og 1001 nats eventyr, Iran

Det andet Israel, Israel

På sporet af Japans samuraier, Japan

Bag om Beijings forbudte by, Silkevejen gennem Kina og Togrejse til Tibet, Kina

Nepal lader sig ikke slå ud efter jordskælvet i 2015, Nepal

Bounty-øen fundetChiang Mai, Thailands oversete tempelby og Er Thailands flydende markeder stadig et besøg værd?, Thailand

 

Denne artikel udkom i Rejsemagasinet Vagabond 10 / 2013 den 1. oktober 2013

*Senest opdateret den 1. maj 2018.