Eftermiddagste i London

undefined

Tekst: Andrew Marshall og Bodil Quist. Foto: Karin Riikonen.

 

"Anyone for a cuppa"? Madam, your tea is served". How about a brew"? Englænderne har et helt specielt forhold til de gyldne dråber. Fra tekrus på de traditionelle cafeer til fine porcelænskopper på elegante hoteller spiller teen en konstant rolle i den engelske hverdag og kultur. Her er et udvalg af steder, hvor teen kan nydes under et besøg i hovedstaden London.

 

Eftermiddagste eller ‘high tea’ ved særlige lejligheder værdsættes af både londoner og turister. Tanken leder straks til billeder af fantastiske omgivelser på Ritz eller Savoy, hvor et udvalg af lækre sandwiches og scones serveres til delikat te skænket fra sølv-tekander. Berkeley (Wilton Place, Underground: Knightsbridge) tilføjer et kreativt tvist til de klassiske elementer i engelsk eftermiddagste med deres Prêt-à-Portea (a Fashionista’s Afternoon Tea). Bagværk og bager, som serveres til teen, er inspireret af årets designs på catwalken og nydes af de modebevidste kunder. 

 

undefined

 

Berkeleys konditor Angela Esparza besøger hvert år modemessen for at få inspiration til farver, former og teksturer. Årets kage-kollektion omfatter delikate mundfulde som Burberry Prorsum (chokoladekage som en rød snørestøvle), Alberta Ferreti (vaniljekiks som en glitterkjole), Dolce & Gabanna (fjer-creme-is) og Yves Saint Laurent (kage som en pink håndtaske). Endnu et touch af mode er tilført af Thomas Goode fra Mayfair, som har lavet en serie Paul Smith-porcelæn til Berkeley, og som toppen af det hele kan du få serveret et glas kølig Moet i et farvet Baccarat champagne-glas. 

 

Te til enhver lejlighed

undefined

 

”For mig er tedrikningens første regel, at det er din te og du skal drikke den, som du foretrækker det”, siger Stephen Twining inde i den berømte Twinings butik (216 Strand, Underground: Charing Cross), hvor fine teer har været handlet siden 1706. Stephen er tiende generation Twining og arbejder som ambassadør for firmaet og er en anerkendt autoritet inden for teens historie. Han mener, at te er som vin og at typen skal vælges efter lejligheden. 

”Jeg drikker normalt mellem 9 og 15 kopper te dagligt og ynder at begynde med en stærk, robust, livgivende te som English Breakfast,” siger han. ”Midt på formiddagen skifter jeg gerne til en Ceylon eller en Darjeeling. Efter frokost er det måske en Earl Grey fulgt af en mere blid te som Prince of Wales om eftermiddagen. Omkring det traditionelle engelske te-tidspunkt får jeg en Lapsang Souchong – en gylden te med en røget karakter – og om aftenen er det mest de grønne teer.”

For nogle er det måske en fjern tanke at kombinere specielle teer med speciel mad, men det er ikke tilfældet med te-kenderen Stephen. Nogle af hans favorit-kombinationer er en blid Darjeeling til stærk ost, en rensende højlandste fra Kenya til mørk chokolade og en robust English Breakfast til en morgenmad med kuller eller kippers. I butikken på 216 Strand findes et formidabelt udbud af alle Twinings specielle teer, bøger, tekander og alle de ting, der er nødvendige for at lave en perfekt kop te. 

 

Klassisk London-café

undefined

 

“Full breakfast, bubble and squeak, fried-egg rolls”, gjalder råbet gennem Café Pellicci (332 Bethnal Green Road, Underground: Bethnal Green), mens tallerkener med mad strømmer ud gennem serveringslugen bagest i lokalet. Kunderne klemmer sig sammen rundt om Farmica-borde og folder aviserne ud i en sky af venlighed og espressodamp. Det er en klassisk East End-blanding af håndværkere, trendy kunstner-typer og andre typer, som ser ud til at være trådt direkte ud af filmen Lock, Stock And Two Smoking Barrels (på dansk "Rub og Stub og To Rygende Geværer"). Signerede fotografier af stjernerne fra Eastenders deler vægplads med sepia-fotografier af forskellige generationer af familien Pellicci, som har ejet cafeen i mere end hundrede år. Der åbnes normalt klokken 06.15, og der er altid kø uden for døren. 

 

undefined

 

Pellicci har en Grade II-status som specielt bevaringsværdig bygning af særlig interesse (bemærkelsesværdigt for en East End-café) og det betyder, at bygningens fantastiske gule glasfacade og flotte parketgulve i art deco vil blive bevaret. Det kan godt betale sig at kigge gæstebogen igennem for kendisser, som har nydt ’Best Caff in Town’. Her finder man bl.a. Ralph Fiennes, Robbie Williams, Julie Christie, David Schwimmer og Neil fra The Young Ones. 

 

En historie om te

undefined

 

”Vi er her for at fortælle folk om en vigtig del af deres historiske arv, nemlig teen”, siger den anerkendte te-mester Edward Bramah, som står for The Bramah Museum of Tea & Coffee (40 Southwark Street, Underground: Southwark). Edward begyndte at arbejde i en teplantage i Afrika i 1950 og uddannede sig siden til te-smager i London. Hans passion for te ledte siden til, at han nu fortæller teens historie i et særligt museum. 

Denne meget lidt kendte perle af et museum ligger nær Butler Wharf (engang centret for Londons tehandel) og fortæller den fascinerende historie om te gennem 400 år i Europa. Der udstilles alt fra tedåser, pakker med te, geniale selvhældende tepotter til overskægskopper med et lille halvrundt låg, som gjorde det muligt for mænd at drikke te uden at få vådt overskæg. 

 

undefined

 

Den nyere historie fra 1950’erne forklarer, hvordan te fremstillet på nye måder resulterede i teposen. 90% af al te, som i dag drikkes i Storbritannien, er lavet af teposer, men museet giver gæsterne mulighed for at prøve gammeldags brygget te af teblade i forskellige smage-glas. Museet serverer traditionel engelsk eftermiddagste med scones med syltetøj og clotted cream (fuldfedt, cremet mælkeprodukt), de specielle crumpets og ristede teacakes. ”Den engelske te-ceremoni er en integreret del af den britiske kultur og det er vigtigt, at den holdes ved lige, ” siger Bramah. 

 

Taxichauførernes ly - Cabbies' shelters

undefined

 

Inde i Grosvenor Gardens Cabbie Shelter (Underground: Victoria) er der denne tirsdag morgen ved 09:30-tiden en varm og ekstremt hyggelig atmosfære. På disken sprutter og syder en gammel velpudset vandkoger, mens Sue bærer tallerkener fyldt med meget robust og absolut ikke fedtfri mad hen til de mange taxichauffører, som sidder tæt omkring Formica-bordene. Der grines, jokes og læses i ’Sun’ og ’Daily Mirror’. 

”Reglerne siger, at kun taxichauffører må spise og drikke indendørs, men vi kan servere for andre fra vinduet”, siger Sue, mens hun rækker en kop te ud gennem serveringslugen til en ventende kunde udenfor. 

 

undefined

 

Mere end 60 af disse bemærkelsesværdige steder blev i sin tid bygget ved vejkryds eller midt på travle gader, så kuskene dengang kunne få et varmt måltid eller en kop te. Nogle af dem kan dateres tilbage til 1870’erne, men kun få fungerer stadig. ”Der er kun 13 tilbage”, siger John Mills, en chauffør med mere end 40 års erfaring, mens han skovler æg og bacon indenbords. ”Et af de bedste steder er overfor museerne i South Kensington og der er også et godt sted i Notting Hill, lige ved Portobello Road”. Londons cabbies’ shelters – taxichaufførernes ly – mærkelige reminiscenser fra en anden æra, hvor man kan få en billig, skøn kop te. 

 

undefined

 

Kilde: UK Tea & Infusions Association

  

Mere info:

Bramah Museum of Tea & Coffee

www.teaandcoffeemuseum.co.uk

 

Afternoon Tea/The Berkeley

www.the-berkeley.com

Eftermiddagste fra 13.30-17.30 

 

Twinings

www.twinings.co.uk

 

Læs flere artikler om rejser til England:

Femstjernet glamour på The Savoy

På marked med Jamie Oliver

Storbritannien til fods

 

Denne artikel udkom i Rejsemagasinet Vagabond 4 / 2014 den 1. april 2014

*Artiklen er senest opdateret den 5. maj 2017.