Femstjernet glamour på The Savoy

undefined

Tekst & foto: Christian Adamsen

 

Der findes fortsat en verden hvor klassiske traditioner, diskretion og ekstrem høj service går hånd i hånd med de mest kendte celebrities, kongelige og en utrolig afslappet og uformel tilgang til tingene. 

 

Kommer med toget fra fastlandet til London, og stiger ud på St. Pancras Int’l. Tager en taxa til The Savoy Hotel, og bliver mødt af en smokingklædt herre med høj hat. Han spørger venligt, om jeg skal være gæst på hotellet og da jeg bekræfter, spørger han til mit navn. Jeg svarer, og han gentager mit navn. Hvad jeg ikke kan se er, at han taler ind i en mikrofon, mens han samler min bagage op. Cirka fem sekunder senere går vi gennem svingdøren, og en ung velklædt herre kommer mig i møde, mens han siger ”Welcome to The Savoy Mr. Adamsen, I am your personal butler”. ”Of course you are”, svarer jeg en anelse overrasket over den lynhurtige respons, mens han giver mig mit keycard. ”De er allerede checket ind”, forklarer han mig og viser vej til min suite.

 

Hvem sagde mini?

undefined

 

”Det her kan ikke gå galt”, når jeg at sige til mig selv, og ganske rigtigt, suiten på små 100m2 lever fuldstændig op til mine ret høje forventninger om, hvad et femstjernet London-hotel, rigt på historie, kan levere. Butleren spørger diskret, om han skal vise mig rundt og vi gennemgår entreen, gæstetoilettet, stuen, master bedroom, walk in closet, master bathroom og slutter af med minibaren. Eller rettere; ordet ”minibar” passer ikke helt ind her, for selve køleskabet er fyldt op med gængse sodavand og hele flasker champagne og hvidvin, mens skabet ved siden af køleskabet indeholder tre hylder; en med fire flasker god rødvin og tilhørende glas, en med seks flasker spiritus og tilhørende glas og en hylde med den lækreste chokolade, nødder og chips. Roomservice er 24/7, så med andre ord kan man godt spærre sig inde i suiten et døgn eller to uden at lide nævneværdig nød og lade verden passe sig selv.

 

The Savoy Academy

Min butler beder mig underskrive de forberedte dokumenter, og da jeg sætter mig ved skrivebordet, ser jeg at hotellets brevpapir er udstyret med mit navnetræk. Jeg kigger lidt spørgende på min butler, som blot svarer ”Yes Sir, we thought you might want to write a letter”, og fortsætter lige så ubekymret med et ”Should I unpack your luggage, Sir?” Det er dog kun min kone, der får lov til både at pakke og pakke ud. Der er ingen chauvinisme skjult i dette, men blot det faktum, at hun er ti gange bedre til det end jeg er, samt at jeg endnu ikke helt har overvundet den tærskel, hvor fremmede mennesker rører ved mit undertøj. Kald mig bare genert. Jeg kan leve med det.

 

undefined

 

Der findes butlere og så findes der butlerne fra Savoy, som meget tidligt indså, at de måtte have deres egen butler skole, The Savoy Academy. Når du booker en suite, følger din butler med, og han står klar til at servicere dig med stort set alt lige fra at pakke dine ting og indkøb til at stryge dine skjorter og agere sekretær, hvis du skulle få behov for det. The Savoy Hotel i London er så rigt på historie, at de har ansat en arkivar, til at sørge for at der er styr på historien og alle anekdoterne. Mange store personligheder har boet på The Savoy og nogle af dem så ofte, at de enten har fået en drink opkaldt efter sig eller en hel suite.

 

Beaufort Bar

undefined

 

Baren udstråler teaterlivets glamour med sin Art Deco-indretning på en baggrund af sort piano lak og guld og her handler det da også mest om champagne og cocktails. Baren er bygget på den originale cabaretscene, som i 1920´erne trak prominente navne som George Gershwin til. Champagnekortet er overdådigt og inkluderer stort set alt fra de mere gængse champagner til de bedste årgange fra Louis Roederer og Cristal. Man kan også vælge at bestille meget gamle flasker fra hotellets lille museum, hvis man har en 30 – 50.000,- at spendere. Champagnen kan bestilles som et enkelt glas eller hele flasker. Starter med et enkelt glas, og beder den allesteds nærværende bartender om en introduktion til deres cocktails, baseret på nogle af deres mere kendte gæster. 

En Chaplin serveres selvfølgelig med en miniature bowler hat, som skyder lidt damp ud, en Ernest Hemingway serveres med en kopi af ”The old man and the sea”, en fidibus, som skal gøre det ud for en cigar, og selve drinken er baseret på rom, en Frank Sinatra er mest en whiskey on the rocks, mens en Coco Chanel er baseret på champagne og serveres med en parfume flakon og en ikke-spiselig imitation af Beluga-kaviar. Det er alt sammen ganske underholdende og bidrager til stedets glamourøse atmosfære.

 

Kaspar’s Seafood Bar and Grill

The Savoy har to barer og tre restauranter og i aften har vi valgt at spise på Kaspar’s Seafood Bar and Grill. Vi starter med østers, og går direkte videre til en Kaspar’s lobsterclub sandwich, mest af alt fordi vi aldrig har prøvet noget så blasfemisk som en hummersandwich. Den er umådelig lækker i sin konsistens, smagen er mild, grundet brødet, blød og fyldig grundet hummeren, salt grundet bacon og frisk grundet salaten. Her til serveres pommes frites, hvilket egentlig forklarer på bedste vis den meget uformelle og næsten løsslupne ånd, som hviler over The Savoy. 

 

Stjernesuiter & nykker

undefined

 

Jeg indrømmer det gerne; jeg har en svaghed for Marlene Dietrich. Der Blaue Engel kan fortsat gøre mig blød i knæene med sin hæse stemme og sin enorme feminine udstråling, specielt når hun, som en af de første kvinder på planeten, iførte sig et jakkesæt.

 

undefined

 

Hvorfor ikke bo som Marlene, når man nu er i London? Og Savoy tilbyder præcis det. Suite 564 er indrettet som det så ud på den tid, og som Marlene ville have det. Den føromtalte arkivar har nemlig fundet Marlene Dietrichs gæstekort frem. Af gæstekortet fremgår det bl.a. at der skulle stå 12 lyserøde roser og en flaske Dom Perignon klar, når skuespillerinden ankom. Det samme gør sig gældende for Noel Coward, Frank Sinatra og Richard Harris suiterne, alle er indrettet efter de hedengangne ikoners ønsker.

 

undefined

 

På den anden side af hotellet, med udsigt til floden, findes Winston Churchill, Maria Callas, Claude Monet, Charlie Chaplin og Katharine Hepburn suiterne, som er på 80m2 hver. I det hele taget er der et rigt udbud af suiter startende fra 45 m2 og op til 380 m2, og ligesom størrelsen og udsigten varierer meget, så varierer indretningen lige fra det Edwardianske til Art Deco og til et mere nutidigt design.

 

Voldsom sødme

undefined

 

Afternoon Tea serveres i hjertet af hotellet i The Thames Foyer. Det er en stor tradition, og de kommer fra hele landet, ja, hele verden for at drikke the og spise kager. Udvalget af små sandwiches, hjemmelavede scones, kager og bagværk er forrygende, men atter er det den gode stemning, serveringen og serviceniveauet, som trækker det hele op på et verdensklasseniveau. Jeg er lige så glad for kager, som jeg er for Marlene Dietrich, så jeg kan slet ikke holde igen, og må ganske enkelt springe middagen over efter Afternoon Tea. 

 

Bafta

undefined

 

Fortidens ikoniske filmstjerner, adelen og det finere borgerskab holdte til på The Savoy, men nutidens filmstjerner holder sig på ingen måde tilbage. Englands svar på Oskar-uddelingen hedder Bafta, og The Savoy er officiel partnerhotel, hvilket i første omgang indebærer, at hotellet er scene for alverdens filmstjerner omkring Bafta-uddelingen, men også i løbet af året frekventerer de kendte hotellet. Groft sagt er der altid en kendt skuespiller på hotellet, men fra The Savoys side handler det lige så meget om diskretion i forhold til deres gæster, som et ekstremt højt service og kvalitetsniveau, uanset om du er kendt eller ej.

 

 

 

LINKS

fairmont.com/savoy-london/

 

Læs flere artikler om rejser til England:

Eftermiddagste i London

På marked med Jamie Oliver

Storbritannien til fods 

 

Denne artikel udkom i Rejsemagasinet Vagabond 7 / 2014 den 1. juli 2014

*Artiklen er senest opdateret den 8. maj 2017