På marked med Jamie Oliver

 undefined

Tekst: Stine Daugaard. Foto: Anette Sønderby Madsen

 

Borough Marked er et must for gourmeter, hvis turen går til London. Lidt gemt af vejen under London Bridge frister markedets boder med de lækreste specialiteter. Her bliver både mave og øjne hurtigt mætte.  

 

Et overflødighedshorn med alt godt til ganen. Sådan kan Borough Market bedst beskrives. Markedet ligger på sydsiden af London Bridge, cirka fem minutters gang fra London Bridge Station. En tur rundt på det L-formede marked, som ligger en smule gemt under de jernbanespor, der forsyner togstationen London Bridge med en konstant strøm af passagerer, udsætter alle sanser for et rent bombardement af indtryk. Hvis markedet er svært at finde, kan man pejle efter tårnet på Southwark Cathedral, som ligger lige ved siden af markedet. 

 

undefined

 

Synet af de saftspændte, kulørte frugter og overdådige kager, duften af friskbagt brød og nygrillet kød og smagen af de små godbidder af ost, pølse og mange andre lækkerier, der frister på standene, sender hurtigt alle sanser på overarbejde og får ikke mindst munden til at løbe i vand. 

 

Her handler tophotellerne

undefined

 

I dag er Borough Market mest kendt for det gourmetmarked, som har eksisteret siden 1999, men markedets historie går meget længere tilbage – faktisk er det Londons ældste, stadig aktive, frugt og grønt en gros marked. Det betyder, at der i hverdagene mest er liv på markedet, mens de fleste sover. Her begynder dagen allerede omkring klokken to om natten, hvor de store lastbiler begynder at levere frisk frugt og grøntsager fra nær og fjern. Så begynder de handlende at dukke op. Restauranter, hoteller og grønthandlere fra det meste af London søger til Borough Market for at få de friskeste varer at forkæle deres gæster med. Blandt andet gør kokke fra tophotellerne Savoy og The Dorchester deres indkøb her. 

Markedet har endda sit eget politikorps, ”The Beadles”, som indtil 1930 havde magt til at arrestere lovbrydere og uromagere og placere dem i cellerne under markedet. I dag sørger de dog blot for god ro og orden. Ved ni-tiden er det hele forbi, og markedets faste rengøringshold rykker ind for at gøre klar til næste dags aktiviteter.

 

Skabte trafikpropper på London Bridge

undefined

 

Men i weekenden er det lidt anderledes. Fredag dør aktiviteten kun midlertidigt ud, for så atter at begynde ved middagstid, når de handlende i de godt 70 gourmetboder åbner for private kunder. Fredag har markedet åbent fra 12 til 18, mens det lørdag er muligt at være på færde fra morgenstunden med åbningstider fra 9 til 16.

Opdatering: Nu om dage er markedet åbent for besøgende mandag - lørdag 10-17. Se mere om åbningstider her.

Gourmetmarkedet har ikke så mange år på bagen, men selve markedet har eksisteret siden det 11. århundrede. Dengang lå det på London Bridge. Men med tiden begyndte markedet at skabe trafikvanskeligheder på broen, når der både skulle være plads til de handlende, køberne og den almindelige trafik frem og tilbage over Themsen. Derfor blev det i 1276 flyttet fra broen til Borough High Street, hvor det lå i næsten 500 år, inden trafikale problemer atter krævede markedet flyttet i 1754, hvor det havnede på dets nuværende placering. Men den imponerende historie til trods, så er det nu det forholdsvis nye gourmetmarked, som for alvor trækker folk til Borough Market. 

 

Kendt blandt kendisser

I sin relativt korte levetid har markedet opnået en imponerende succes. Kommer man jævnligt på markedet, kan man næsten ikke undgå at støde på en eller flere af de lokale kendisser, som gør deres indkøb i markedets cirka 70 boder. En af dem er tv-kokken og kogebogsforfatteren Jamie Oliver, som jævnligt frekventerer de mange boder for at købe ind. Nogle gange med et kamerahold i nakken, når en ny serie tv-programmer bliver filmet, men ofte dukker han også op privat sammen med sine to små piger for at købe ind til familiens private køleskab. 

 

undefined

 

En af Jamie Olivers favoritdestinationer på markedet findes blandt de gourmetbutikker, der er kommet til i gaderne Stoney Street og Park Street, der skærer gennem markedet, i takt med dets stigende popularitet. Det er det overvældende udvalg af britiske oste, der lokker Jamie Oliver – og mange andre – til Neal’s Yard Diary. Her kæmper britiske klassikere som Stilton, Cheddar, Cheshire og Lancashire om pladsen med adskillige varianter af fåre-, og gedeoste, blå- og hvidskimmeloste og hvad en osteelskers hjerte ellers kan begære.  

 

Frisk fisk og 15 slags olivenolie

undefined

 

Hvis det ikke er ost, smagsløgene hungrer efter, er der rigeligt andre delikatesser at vælge imellem blandt markedets mange boder, der er skygget for solstrejf af store rød- og gulstribede parasoller. En bod sælger cirka 15 forskellige slags olivenolier og tilsvarende varianter af balsamicoeddike. Kniber det med at se meningen i de mange forskellige slags olier og eddiker, er det bare om at gribe i kurven med små brødstykker, og så ellers dyppe løs i de små skåle, der er stillet frem foran de respektive flasker. Pludselig giver det mening. 

En anden bod frister med frisk pasta i et utal af varianter: Gnocchi, ravioli med porchinisvampe eller tortellini med søde kartofler, chili og koriander er blot få blandt mange muligheder. Ved siden af er gyldne brød stablet op i store dynger. Håndskrevne skilte identificerer dem bl.a. som durumflute med havsalt, foccacia med gedeost, rødløg og purløg og fougasse med grønne oliven og timian, og der er mørk chokoladekage med hindbær, ricottaostekage med sorte kirsebær og chokoladebrownies så chokoladerige og saftige, at de ligner nyopgravet forårsmuld, til den søde tand. 

 

undefined

 

I fiskehandlerens bod glimter bunker af sæsonens fisk. Her fås virkeligt alt godt fra havet. Frisk, mørkerød tun, der næsten tigger om at blive til sushi, håndhøstede kammuslinger, og østers fra Colchester. For enden af boden er det landdyr, der har stået for skud – helt bogstaveligt. Her hænger et par hovedløse rådyr, mens hele kaniner ligger i bunker nedenfor. Bliver associationerne til Disneys Bambi og Stampe for slemme, fås kaninerne også i pelset og knap så nuttet udgave, mens rådyret er udskåret i overkommelige medaljoner, lige klar til at lægge på panden. 

 

Sælgere kommer langvejsfra

undefined

 

Markedets store popularitet betyder, at mange sælgere står på venteliste i flere år for at få lov at sælge deres varer. For at sikre kvaliteten af varerne, har markedet sin egen kvalitetskomite, der godkender nye standholdere. Og markedet er særdeles attraktivt. Flere af sælgerne kører i flere timer fra fjernere egne i England som Lancashire og Sussex for at sælge deres friske varer på markedet. 

Men londonerne har også fået øjnene op for markedet, så der kan godt være en heftig aktivitet, især lørdag formiddag, når der skal købes ind til weekendens middagsselskaber og hyggestunder. Så hvis man vil undgå de værste menneskemasser, er det værd at lægge besøget en fredag eftermiddag. Og vent gerne med frokosten, for det er næsten ikke til at undgå at lade sig friste. Velbekomme.

 

undefined

 

Se mere på www.boroughmarket.org.uk

 

LONDONS MARKEDER

Camden Market

Camden Market er både et af de største markeder og en af de største turistattraktioner i London. Markedet består egentlig af forskellige mindre markeder, som efterhånden er flydt sammen til et stort. Her findes stort set alt. Fra magiske svampe, tatoveringer og chillum’er over vintagetøj, kopitasker og alternative smykker til spændende keramik, orientalske tæpper, musikinstrumenter, antikviteter og almindeligt loppemarkedsskrammel. Åbningstiderne på de forskellige markeder varierer lidt, men der er altid mest travlt i weekenderne, hvor det om sommeren kan være svært rigtigt at komme rundt i de mest populære områder af markedet. Markedet åbner kl. 10 og lukker sent.

Adresse:

Flere, men man kan ikke undgå at finde markedet, når man kommer med undergrundsbanen.

Tube: Camden Town, Northern Line

Læs mere: www.camdenmarket.com

 

Portobello Market

Hugh Grant fans kender allerede markedet i Portobello Road fra filmen Notting Hill, som udspiller sig i kvarteret omkring markedet. Men allerede inden Hugh Grants tilstedeværelse var markedet et af de mest kendte i London. Faktisk kan den første del af Portobello Road prale af at være verdens største antikvitetsmarked. Her findes malerier, smykker, tøj, gamle våben, bestik, porcelæn – ja alt, hvad en antikvitetsinteresseret kan ønske sig. Efterhånden, som man bevæger sig nordpå og væk fra Notting Hill Gate, falder kvaliteten – og priserne, og mange af tingene er ikke længere helt så antikke, men endda spritnye. 

Butikkerne på Portobello Road har åbent mandag til lørdag, mens markedet er åbent lørdag. 

Adresse:

Portobello Road

Tube: Notting Hill Gate, Circle, Central og District line (mod Edgware Road). 

Læs mere: www.portobelloroad.co.uk

 

Columbia Road Flower Market

”Så billige, at du kan lægge dem på svigermors grav.” Sælgerne på blomstermarkedet på Columbia Road bruger alle kneb for at afsætte deres varer. Markedet er pakket med alle slags blomster og planter, og som besøgende i London er det underholdende at opleve det måske mest velduftende stykke London og sælgerens ihærdige arbejde for at få de lokale til at købe hos netop dem. 

Markedet er åbent søndag fra 8 til 15. 

Adresse:

Columbia Road

Tube: Bethnal Green, Central Line

Se mere: http://www.columbiaroad.info/

 

Spitalfields market 

I hjertet af seriemorderen Jack the Rippers gamle kvarter ligger Spitalfields Market. Det er ikke helt så kendt som markederne i Camden eller Portobello, men netop derfor søger mange til Spitalfield i stedet for at handle hos de mange, især unge, designere, der sælger alt fra retromøbler til sexet undertøj, moderne smykker og specielt tøj.

Adresse:

Commercial Street, mellem Brushfield Street og Lamb Street. 

Tube: Liverpool Street, Cirle, Metropolitan eller Hammersmith & City Line eller Aldgate East, District eller Hammersmith & City Line.

Læs mere: http://www.spitalfields.co.uk/

 

Læs flere artikler om rejser til England:

Eftermiddagste i London

Femstjernet glamour på the Savoy

Storbritannien til fods

 

Denne artikel udkom i Rejsemagasinet Vagabond 4 / 2014 den 1. april 2014

*Senest opdateret den 8. maj 2017.