Storbritannien til fods

undefined

Tekst: Leanne Walker og Bodil Quist. Foto: Andrew Marshall

 

“Jeg husker tydeligt første gang, jeg var på en lang vandretur i Yorkshire Dales”, siger John Baker, som kommer fra Australien og er en erfaren vandrer, inden han kaster sig ud i den stejle begyndelse på sin vandretur ad ruten op på Bleaklows højtliggende hedestrækninger. “Det var helt betagende vildt, også selv om jeg hele tiden vidste, at jeg bare kunne vandre ned igen og inden aften varme mine fødder foran ilden i en eller anden lokal pub. Det er præcis det, jeg elsker ved at vandre i England og jeg bliver ved med at komme tilbage.” 

 

undefined

 

Vandreture i Storbritannien er uden tvivl en af de bedste indgange til denne perle af en ø. Landskabet er som skabt for vandrere, er bedøvende smukt med bjerge og bakker, dale og floder, heder og stejle klipper mod havet samlet i en farverig symfoni. Og for dem med hang til de lange stræk på de nationale ruter venter der altid et dejligt måltid og en varm seng ved slutningen af dagens etape. Alt sammen noget, som gør denne destination som vandrested svær at slå.

 

undefined

 

Vandreturisme har boomet i popularitet på det seneste, men vandring har været del af vores liv i århundreder. Mange af nutidens ruter følger oldgamle stier og undervejs finder man gravhøje fra sten- og bronzealder, huse fra jernalderen, romerske ruiner og normanniske borge. Det giver begrebet ”tidsrejse” en helt ny mening. Det er jo helt vidunderligt pludseligt at få øje på et gammelt keltisk kors gemt i et buskads eller at vandre af sted på en ujævn stenbelagt romersk vej og støde sin tå på en af stenene, sådan som mange romerske soldater måske har gjort. Storbritannien har noget for alle typer af vandrere fra skønne halvdags slentreture ude på landet med små pauser på en cafe eller en kro i pittoreske landsbyer til lange trekking-ruter over bjerge og heder og alt derimellem.

 

undefined

 

Det sydlige England kan måske ikke tilbyde den utæmmede vildskab, som man finder i Wales og det nordlige Skotland, men har til gengæld et smukt landskab, pittoreske landsbyer og masser af historiske steder fra bl.a. bronzealderen. Southwest Coastal Path er Englands længste vandringsrute (956 kilometer) og løber langs Englands sydvestlige kyst fra Minehead lige ved Exmoor Nationalpark og til Poole Harbour i Dorset. Ruten i sin helhed tager to uger at vandre, mens den mest dramatiske del mellem St. Ives og The Lizard kan gøres på fem dage. Hvis man benytter sig af bustransport den ene vej, kan der laves masser af spændende endags ture på ruten.

 

Se mere på den engelske hjemmeside: www.southwestcoastpath.com

 

undefined

 

Den kendte Cotwolds Way er 164 km lang, løber fra Chipping Campden til Bath og tager 6-8 dage at vandre. Det er en tur gennem den engelske historie med statelige bygninger, gamle krigsskuepladser, forter fra bronzealderen, romerske ruiner og meget mere. Vejen gennem det utroligt smukke landskab fører dig gennem landsbyer, som er som skabte til postkort og hvor det er uhyre svært at tage et dårligt foto. Installer dig i et af de utallige B&B og udgangspunktet for mange dagsture er skabt.

 

Se: www.cotswold-way.co.uk

 

undefined

 

I det nordlige England finder man en af de mest populære ruter i landet, The Coast to Coast Long Distance Path. Her er et veldefineret mål: Man skal krydse en ø fra kyst til kyst. Det kan gøres på 306 km fra St. Bees Head ved det Irske Hav til Robin Hood’s Bay ved Nordsøen.

 

Mere på: www.coast2coast.co.uk

 

undefined

 

Landskabet, man kommer igennem, er meget smukt og ruten løber gennem hele tre nationalparker. The Lakes National Park i Cumbria, The Yorkshire Dales og North York Moors National Parks i Yorkshire. Normalt går man turen fra øst til vest, den tager omkring 14 dage, men kan forlænges med små dagsture ud fra en af de mange landsbyer langs ruten. The Dales Way, The Pennine Way og The Cumbria Way er andre fantastiske vandreruter i det nordlige.

Mt. Snowdon i det nordlige Wales er det højeste bjerg i Wales og her finder man dejlige endags vandreruter. En af dem, Hestesko-ruten, betragtes som en af de bedste bjergture i Storbritannien. Oppe i højden følger man en rute langs en smal højderyg med dramatiske skrænter på begge sider, over Crib Goch Ridge og tre andre toppe, som udgør en gammel vulkansk kraterrand. 

 

undefined

 

På mange af Skotlands øer er der også masser af muligheder for vandreturisme. Isle of Arran beskrives som et Skotland i miniature og Goat Fell har med sine 874 meter mange gode bjergruter, mens Cock of Arran Coast Walk giver forbløffende smukke kystoplevelser. På Isle of Skye finder man imponerende Black Cuillin og Red Cuillin Hills. Mange ruter følger her i Bonnie Prince Charles fodspor efter den berømte flugt fra nederlaget i slaget ved Cullogen. Skotland har sin rute fra kyst til kyst - The Southern Upland Way. Det er en vandrerute over bjerge, gennem hedestrækninger og store floder. En rute på 340 kilometer, som tager 12-20 dage at vandre. Og følger man The West Highland Way (153 kilometer, 6-8 dage) kommer man gennem noget af det mest spektakulære, som britisk natur kan byde på.

 

Se mere om Skotlands muligheder på: www.walkhighlands.co.uk

 

Alt i alt er Storbritannien et paradis for vandrere. Og som en engelsk forfatter og komiker har udtrykt det: ”Der er noget mærkeligt og fuldstændig vidunderligt engelsk over en ferie, som tilbringes med at vade gennem tørvemos i regnvejr”. Mange af de mere end 100 millioner dagsturister i nationalparkerne er helt sikkert enige. Jeg er i hvert fald – og det regner jo ikke hele tiden.

 

 

 

LINKS

www.sherpavan.com

www.nationaltrail.co.uk

 

Læs flere artikler om rejser til England:

Eftermiddagste i London

Femstjernet glamour på the Savoy

På marked med Jamie Oliver

 

Denne artikel udkom i Rejsemagasinet Vagabond 4 / 2014 den 1. april 2014

*Senest opdateret den 8. maj 2017.