Kreta åbner sanser og smagsløg - Thomas Rode og Thilde Maarbjerg viser vej

undefined

Tekst og foto: Rikke Koks Andreassen 

Artikelserien, som hylder ’god gastronomi under lune himmelstrøg’ fortsætter her.  Der er tale om en række gastronomiske rejseartikler, hvor ferien kombineres med kulinariske højdepunkter, og Thomas Rode, der er direktør og køkkenchef på Michelin-restauranten, Kong Hans, har førerstokken og ordet. Dette sammen med sin hustru, Thilde Maarbjerg, som er sommerlier samme sted. Begge tager de løbende med Apollo på rejse for at opstøve de bedste restauranter og vinbarer, og det er det gode autentiske køkken og det nationale vinkort, der skal findes. 


undefined

 

”Baggrunden for samarbejdet med Thomas Rode og Thilde Maarbjerg er, at vi savnede at kunne anbefale rigtigt gode, lokalt beliggende restauranter til vores gæster. Hovedparten af vores gæster ønsker at komme ud i terrænet, væk fra alfarvej og opleve den lokale og gode gastronomi, som de lokale selv foretrækker den. Og hvem andre end de to danske ildsjæle på mad og vin kan hjælpe os bedre med at agere gastronomiske sporhunde”, siger Rikke Koks Andreassen, kommunikationschef hos Apollo. Indtil videre har Thomas Rode og Thilde Maarbjerg besøgt Santorini, Fuerteventura, Tenerife, Madeira, Bangkok, Koh Chang og Hua Hin. Denne gang er de taget til vidunderlige Kreta. Men har øen overhovedet andet at byde på gastronomisk end de traditionelle ferieklassikere?  

Kreta er noget ganske specielt. Den har i årtier tiltrukket tusindvis af nordboere sydover på sommerferie eller sensommerferie, og det gør den stadigvæk. Øen er stor, nærmest et lille land i sig selv, og naturskøn. Herudover har den en dramatisk historie, som mange dykker ned i, når de er der. Der er reminiscenser fra 2. verdenskrig, venetiansk arkitektur og meget smukke, hyggelige byer, ikke mindst Rethymnon, som er en universitetsby. Beliggenheden langt mod syd i Middelhavet giver en sommersæson fra april til november. Men også på mad- og vinfronten er Kreta gavmild og har meget at tilbyde. 

”Kigger man udover de sædvanlige pleasere som pasta, pizza og burgere med pommes frites, der fås på alle populære feriemål, finder man et meget smagfuldt græsk køkken præget af lokale råvarer som f.eks. peberfrugt, oliven og tomater. Fra havet fås et bredt udvalg af fisk, languster, som er en form for hummer uden klør, og ikke mindst otte- og tiarmede blæksprutter, som grækerne er meget begejstrede for. De er gode til at bruge grillen og grillet kød, især lam og gris, og fisk fungerer godt i kombination med den populære græske salat, tzatziki o.a. Man bør også kigge efter ”meze”, som repræsenterer lokalkøkkenet i form af små retter, der efter traditionen deles af alle ved bordet. Det er her, de virkelig gode og originale kretensiske specialiteter findes”, fortæller Thomas Rode.

 

Ingen berøringsangst over for havets væsner

undefined

 

Kretenserne gør i udstrakt grad brug af lokale råvarer, og de er stolte af dem, fortæller Thomas Rode. ”Især tomater, som er kødfulde og velsmagende er en meget anvendt ingrediens i det lokale køkken, og den tilberedte tomat har mange forskellige former. Fisk og skaldyr spiller herudover en stor rolle i de lokale retter og kretenserne har ikke den samme berøringsangst overfor havets væsner som os nordboere og bringer gerne hele spektret af sjove og for os ukendte fisk og skaldyr i spil, når der diskes op. Lokale, vilde og kultiverede urter giver tilberedningerne kant og den, med god grund, højt besungne lokale olivenolie kaster glans over stort set alle de retter, der ryger på bordet”, fortæller han. Det solide landkøkken baseret på råvarer, som er fulde af smag, er helt klart det, de gør bedst. Thomas Rode nævner videre, at man kan mærke, at de så småt er begyndt at kaste sig ud i at forfine deres klassiske retter og udfordre smagene lidt, og det skal der nok komme noget fantastisk ud af. 

 

undefined

 

Tærter med fennikel, grillede landpølser og røget gris med lokale urter

undefined

 

”Chrysofillis i Agios Nikolaos serverede et autentisk og særdeles velsmagende udvalg af kolde og varme meze. Tærte med fennikel og syrnet fløde, grillede landpølser, krydrede stegte kødboller og røget gris med lokale urter var blandt highlightene, og udsigten over havet og indretningen var med til at gøre oplevelsen fuldendt. Agios Nikolaos rummer flere gode restauranter som romantiske Migomis med en betagende udsigt over søen i byen, hvor god mad indtages til pianomusik. På Loukoulos i Heraklion fik vi serveret et udvalg af skønne grønsagsretter, blandt andet en form for lasagne lavet på aubergine - meget velsmagende. Så jo, vil man det, så tilbyder Kreta så absolut et yderst delikat køkken, men man skal leje bil og komme ud i terrænet. Godt er det også at køre op i bjergene, hvor man alene via duftene kan finde frem til de skønneste og mest autentiske urter, for de står i alle grøftekanter og på bjergskråninger”, fortæller Thomas Rode. 

 

undefined

 

Lidt kultur til maden og vinen?

Kreta byder ikke bare på god mad og vin, smukke strande og historiske skatte. Spinalonga er navnet på en spedalskhedskoloni, som eksisterede i 53 år, og her blev sygdomsramte grækere deporteret til i årene 1904 til 1957. Man sejler i dag i båd til Plaka, og her kan man gå i land og bese og bestige monumentet over de lokales lidelser. Øen er en kompakt klippeø midt i det turkisblå hav, tæt på Kreta. Her er der mennesketomme huse og blafrende sorte flag, som vidner om et mørkt kapitel i Kretas nyere historie. De syge på Spinalonga forsøgte at forlige sig med deres skæbne, selvom de blev tvunget væk fra familie og venner, og her byggede man et samfund op med kirke, skoler, bager, taverna og sygehus. Den forladte by kan ses i dag og rummer mange forfærdelige skæbner; kun 30 personer af de sidste patienter fik lov til at forlade Spinalonga, da det lykkedes at finde en kur mod spedalskhed. 

 

God vin bag støvede etiketter

undefined

Men hvordan så med vinen? Kan den græske vin leve op til maden, eller bør man holde sig til øl? Heldigvis havde Thomas Rode sin viv og sommerlier, Thilde Maarbjerg, ved sin side, da Kreta blev gransket gastronomisk. 

”Græsk vin egner sig rigtigt fint til den lokale mad. Vin produceres der meget af i Grækenland, og Kreta står for ca. 20 % af landets produktion i volumen. Nogle steder kan man være heldig og finde flasker af ældre årgange, særligt rødvin, og der kan gemme sig store vinoplevelser bag de støvede etiketter. Grækenland har produceret vin i flere tusinde år, og det er bestemt ikke alt, der smager af harpiks. Mange af hvidvinene rummer en dejlig friskhed, som passer godt til grønt og fisk. Rødvinene spænder fra mellemkraftig til kraftig og egner sig godt til retter med f.eks. lam og gris”, fortæller Thilde. 

Skal man i sandhed udforske den kretensiske vin, kan man slå ind på den såkaldte ’vinrute’, der er skabt i et samarbejde mellem 30 selvstændige vingårde og kooperativer. Det er en fysisk vej gennem de frugtbare skråninger syd for Heraklion, hvor store som små bønder dyrker vin, som man har gjort det i tusindvis af år, og de holder altid dørene åbne for besøgende – også til prøvesmagninger. Her fortælles det, at to verdenskrige så at sige bremsede for et lovende internationalt gennembrud, men de seneste år er producenterne kommet efter det. Mange vinkendere kalder Kreta ’den sovende kæmpe’. 


Lokale sorter, som kun findes i Grækenland

Går man ned i de græske druer, har Thilde et par gode råd. 

”Hvidvinene er friske og blomsterduftende især på druen Vilana. Rødvinene er typisk lavet på kotsifali, mandilari og liatiko. Der laves også sød vin omkring byen Dafnes. Kretenserne har som grækerne i det hele taget anvendt mange lokale sorter, som kun findes i Grækenland. Det er sorter, der er tilvænnet de tørre, blæsende forhold på øen, og på trods af, at man mere og mere ser internationale sorter som chardonnay og cabernet sauvignon, bør man ikke misse chancen for at prøve de lokale specialiteter. Flere af dem findes kun her”, slutter Thilde Maarbjerg. 

 

undefined

 

 

Se mere om Apollos Kreta på www.apollorejser.dk

 

Restauranter på Kreta, parret anbefaler (man bør bestille bord alle steder!)

 

undefined

 

Chrisofyllis

Akti Pagalou, Kitroplatia, Agios Nikolaos, Kreta 591 00, Grækenland

Telefon: +30 28410 22705

 

Loukoulos i Heraklion

Korai 5, Heraklion-Crete

Telefon: +30 28102 24435

E-mail: info@loukoulos-restaurant.gr

 

Migomis Restaurant

20, Nikou Plastira str.

Aghios Nikolaos, Crete

http://migomis.gr/index.php/en/

 

Prima Plora Restaurant

Akrotiriou 2, Rethymnon, Crete

http://www.primaplora.gr/

 

Othonas i Rethymnon

Petihaki 27 (i det gamle kvarter), Rethymnon

Telefon: +30 28310 55500

 

Avli 

Xanthoudidou 22, Rethymnon, Crete  

Hjemmeside: http://www.avli.gr/

 

Lithos Restaurant Cafe 

Akti Kountourioti (den gamle havn), Crete 

Se mere: Lithos Restaurant Cafe på Facebook

E-mail: info@lithosrestaurant.gr

 

Zepos Restaurant 

Akti Kountourioti 42 (den gamle havn), Crete 

Hjemmeside: http://www.zeposrestaurant.gr/

E-mail: info@zeposrestaurant.gr

 

Læs mere om rejser til Grækenland:

Alternative forms of turism

Cool luksus på Kreta, Kreta

Med vinden i håret i det græske øhav

På sporet af Det Gamle Grækenland, Athen

 

Denne artikel udkom i Rejsemagasinet Vagabond 5 / 2013 den 1. maj 2013

*Senest opdateret den 8. maj 2017.