Historiske og romantiske Istrien

undefined

Det tidligere Jugoslavien har efterhånden rystet borgerkrigens tunge tæppe af sig og modtager igen turister med åbne arme. Tag med til den kroatiske region, Istrien, som emmer af historie helt tilbage til romersk tid.

Tekst: Stine Daugaard   Foto: Stine Daugaard & Kroatiens Turistråd

Der er adskillige gode grunde til at drage en tur til Kroatien. I sommerhalvåret byder landet på flest solskinstimer i Europa, der er 6.000 km kyststrækning med gode strande og charmerende byer og der er guf for enhver historieinteresseret.

Faktisk er der ingen andre steder i verden, hvor man finder så mange middelalderbyer på et så lille areal, som man gør i Istrien.

Indflydelsen fra Italien er tydelig i hele regionen, hvilket ikke er så mærkeligt, da området i mange år var under italiensk herredømme. Indflydelsen kan blandt andet ses i arkitekturen, maden og vinen.

 

Her kæmpede gladiatorerne

Den største by er Pula, som har cirka 75.000 indbyggere – og adskillige interessante historiske bygninger, så den er et godt sted at begynde.

Den mest kendte – og markante – er amfiteateret, som er det sjette største i verden – og nok det bedst bevarede. Det blev bygget i det første århundrede af sten, der stammer fra området. Stenbruddene lå så langt væk som fem kilometer, hvorfra stenene manuelt blev bragt til byggeriet under enorme kraftanstrengelser.

Oprindeligt blev der ikke brugt cement til byggeriet, men i stedet jern og bly som forstærkning, men for at sikre byggeriet mod tidens tand, er det siden blevet forstærket med cement.

undefined

Hele konstruktionen er 132 meter lang og 105 meter bred og havde i sin storhedstid plads til 23.000 tilskuere, som primært kom for at opleve gladiatorkampe.

Over de stensæder, som stadig kan ses i dag, var bygget yderligere trækonstruktioner med siddepladser hele vejen rundt om manegen. De fire tårne, som stadig står i dag, blev brugt til at nå op på de øverste sæderækker. Desuden var der indrettet en form for sprinklersystem, som sendte vand ud over folk, så de kunne blive kølet ned på de hede sommerdage, hvor kampene fandt sted fra morgen til aften. Også æteriske olier fra salvie og lavendel blev sprøjtet ud over publikum.

Dengang havde Pula blot 5.000 indbyggere, men folk strømmede til fra hele området for at opleve gladiatorerne i kamp. Havde man begået mord eller andre alvorlige forbrydelser, blev man smidt ubevæbnet for vilddyrene. Dengang blev der brugt så mange løver til gladiatorkampe, at de blev udryddet i Nordafrika. Der er dog ingen beviser for, at man har kæmpet med løver i amfiteateret i Pula.

Gladiatorkampene fortsatte indtil begyndelsen af det 5. århundrede, hvor de blev forbudt af kejseren. Og efter Romerrigets fald blev arenaen stort set ikke brugt, og sten derfra blev i stedet brugt til andre byggerier.

I 1500-tallet blev det overvejet at fjerne hele amfiteateret og flytte det til Venedig sten for sten for at genopføre det der, hvilket dog til nutidens held ikke blev gennemført.

I dag er amfiteateret atter kommet i brug. Blandt andet afholder man her en af Europas ældste filmfestivaler, hvor stedet bliver omdannet til en kæmpe, udendørs biograf. Desuden har flere internationale musikstjerner optrådt her, blandt andet operasangerne Carreras og Pavarotti samt Sting, James Brown, Simply Red, Marilyn Manson og Anastacia. Indimellem vender arenaen endda tilbage i retning af dens oprindelige formål, når der afholdes boksekampe på stedet.

 

Tilbage i historien

Med sine cirka 3.000 år på bagen er Pula en af de ældste byer i Kroatien, og der er mange andre spændende bygninger og historiske efterladenskaber at opleve på en tur rundt i byen.

Pula har desuden et særdeles interessant arkæologisk museum, der regnes for regionens bedste, som blandt andet har en hel etage, der alene er dedikeret antikken. Et godt sted at finde skygge på en varm sommerdag og ikke mindst at grave sig dybere ned i den historie, Pula har bag sig.

undefined

Men man kan også blot vælge at vandre rundt i gaderne og indtage seværdighederne, som de kommer.

Fortsæt fra amfiteateret ad Scalierova Ulica for at komme til Sergiernes Bue, som blev opført i det 1. århundrede af Salvia Postuma Sergias til ære for tre af hans brødre, der havde høje stillinger i det romerske imperium. Frister det arkæologiske museum, findes det her i nr. 3 på Carrarina. Læg desuden mærke til bronzestatuen af forfatteren James Joyce, der blandt andet blev udødeliggjort af sit værk, Ulysses. Han boede i Pula i seks måneder i 1904, og baren Uliks er netop opkaldt efter hans hovedværk.

Fortsæt gennem byens små, hyggelige gader til torvet, som i tidligere tider var det romerske forum. Da Vagabond lagde vejen forbi, var torvet ved at blive gravet ud for at få den originale belægning frem. På det tidspunkt vidste man ikke, hvor længe udgravningerne vil tage, men fremtidige besøgende i Pula kan se frem til yderligere en historisk oplevelse, når arbejdet er overstået.

Ved torvet ligger en lang række butikker og cafeer, som indbyder til et pusterum fra den historiske rundtur. Derefter kan man fortsætte videre til Augustus Templet, der også ligger ved torvet. Det stammer fra 1. århundrede, og oprindeligt var der tre templer, men kun et enkelt har overlevet. Det tilbageblivende er til gengæld et fornemt eksempel på romersk arkitektur med sine enkle linjer, søjler og smukt udskårne kapitæler.

Ved siden af templet ligger rådhuset, som daterer til det 13. århundrede. Indenfor findes resterne af en væg fra et af de andre templer, mens manden til hest ved bygningens højre hjørne er Bartholomeus, som var borgmester i 1296 og ham, som gav ordre til at bygge rådhuset.

 

Den mest romantiske by

Fra Pula fortsætter vi ca. 50 km op ad Adriaterhavskysten til Rovinj, der kaldes Istriens mest romantiske by.

Det skyldes bl.a. arkitekturen med kalkede huse i alle regnbuens farver, de smalle gader med blankslidte brosten og buer henover på kryds og tværs med vasketøjssnorene, de hyggelige barer og gode restauranter. Husk at kigge op, når turen går rundt i byen. For oppe i højderne findes en helt ny verden af kreative altankasser, folk i vinduerne og måske en kat på eventyr. Luften er tyk af lugten af saltvand, som blander sig med duftene fra de mange små restauranter og cafeer.

undefined

Drager man til Rovinj med romantikken for øje, bør man ikke snyde sig selv for et besøg på Valentino, der ligger på Santa Crocce. En særdeles hyggelig café, der ligger helt ud til vandet. Her bliver man udstyret med sin egen pude, et stearinlys og evt. et tæppe, hvorefter man kan finde sig sin helt egen lille plet på klipperne med udsigt over vandet.

Desuden er der de utallige små strande, hvor man nemt kan finde lidt privatliv og tid til tosomhed, hvis man er til den slags. Strandene ligger primært på de 22 øer rundt omkring byen, som man kommer rundt til med taxabåd. Gå bare ned til havnen og spørg efter kaptajnens personlige favorit-ø. Ellers kan Sturago anbefales – en god og hyggelig lille ø eller Santa Catarina, som kom med på top ti listen, da et britisk rejsemagasin kårede verdens fredeligste steder. Her ligger et firestjernet hotel, hvor alt er drevet af el for at sikre roen og freden.

 

Turismens vugge

Rovinj var en af Kroatiens første turistbyer, efter sigende kom de første turister dertil i 1797. Siden stod østrigerne for meget af udviklingen, og byen blev for alvor populær blandt turisterne, da den meget søgte Maria Theresia Spa åbnede i 1888.

Den største seværdighed i Rovinj er den store kirke, Santa Eufemia, der troner dominerende over byen. Kirken blev grundlagt i oldkristen tid, men den nuværende bygning, som er i barokstil, blev bygget i 1736, mens det tilstødende tårn blev bygget allerede i årene efter 1655. Det er i øvrigt designet som San Marco i Venedig. Yderligere en etape blev føjet til midt i 1800-tallet, da det smukke alter inde i kirken blev bygget.

På dage med godt vejr kan det anbefales at tage op i klokketårnet med en kikkert, for så kan man se helt til Venedig. Men det skal være i tør luft efter et regnvejr, ellers bliver udsynet for diset til, at det kan lade sig gøre.

Sit navn har kirken fået efter helgenen Santa Eufemia, der både troner som figur på toppen af kirketårnet, og hvis jordiske rester ligger i en sarkofag inde i kirken. En gang om året – den 16. september, åbnes et lille vindue i sarkofagen, så man kan se Santa Eufemias mumie, der efter sigende er meget fin og velbevaret.

Statuen på toppen kan man til gengæld altid se, og for de lokale varsler den vejret, som kan aflæses i, hvilken vej statuen vender sig.

 

Paradis for nudister – og andre

Fra Rovinj fortsætter vi videre op ad kysten til Porec, som er Istriens væsentligste turistby. Området har 42 hoteller, syv almindelige campingpladser og – som et kuriosum – syv campingpladser til nudister. Porec er nemlig centrum for nudister i Europa og har bl.a. en af de største naturistcampingpladser med plads til 10.000 gæster og med fem km kystlinje. Faktisk er hver fjerde turist i Porec nudist.

Men man er skam også velkommen til at beholde tøjet på og slentre en tur rundt i den hyggelige by, som er blevet valgt til ”tourist flower of the Adriatic” i syv ud af de ni forgangne år – og de to år, hvor byen ikke vandt, var det, fordi den ikke stillede op for at give andre byer en chance.

Historisk set er byens helt store attraktion Eufrasius-basilikaen. Den imponerende kirke har været på Unescos verdensarvliste siden 1997 og er absolut et besøg værd.

Den første kristne kirke i Porec blev bygget i det 3. århundrede, men meget af byen blev ødelagt i det efterfølgende århundrede, da et voldsomt jordskælv rystede byen. Derefter blev der bygget en ny kirke, som siden dannede fundament til basilikaen. Og man kan stadig se rester fra både det 3. og det 5. århundrede i kirken, blandt andet i form af forskellige mosaikker fra det 5. århundrede, som ses lige inden for døren.

 

Imponerende alter

Alteret er fra det 6. århundrede og er udfærdiget i guld og perlemor med tydelige henvisninger til det nærliggende hav. Øverst er de 12 apostle med Jomfru Maria tronende i kuplen.

Modsat kirken findes en bygning, hvor forskellige mosaikker samt resterne af den oprindelige døbefont ses. Oprindeligt havde den en fisk i mosaik i bunden – symbolet for kristendommen – men den er nu taget op og udstillet på det nærliggende museum. Her finder man også flere rester af originale mosaikker fra kirken og flere gamle gravstene.

Fra basilikaen er det oplagt at slentre en tur videre rundt i byen. De to største gader, Decumanus Ulica og Cardo Maximus, krydser hinanden, så de er nemme at finde. Navnet på Decumanus Ulica betyder, at der var plads til ti soldater side om side, når de marcherede ud af byen ad den vej.

De to gader har fået lov at bevare deres oprindelige navne gennem mere end 2.000 år, hvilket er meget specielt.

Porec blev desværre hårdt ramt under Anden Verdenskrig, hvor utallige bomber regnede ned over byen. Den ældste bygning, altså af de almindelige beboelsesbygninger, stammer fra 13. århundrede og findes på hovedgaden på venstre hånd, når man går ned mod Marafor-torvet – et hyggeligt torv fyldt med små cafeer, hvor det er oplagt at drikke en kop kaffe og se verden vandre forbi.

Tag derfra den lille smøge i højre hjørne og se de gamle ruiner fra Romerriget, som blev fundet sidste år, og som mest sandsynligt stammer fra beboelse. Nede af smøgen findes også resterne fra de to gamle, romerske templer for Neptun og Mars. Neptuntemplet består mest af rester af tre søjler og ses lidt til højre for de andre ruiner, mens Marstemplet ligger lidt længere fremme, dog er det lidt rekonstrueret, for at man kan danne sig et billede af, hvordan det så ud oprindeligt.

Fortsæt videre ned til havnefronten, hvor adskillige turoperatører frister med udflugter rundt i området, sejlture og meget andet.

Her er det desuden muligt at hoppe på en båd til Venedig og dermed føje Dogepaladset, Rialtobroen, Sukkenes Bro og Markuspladsen med Markuskirken til listen over ferieoplevelser. Det tager et par timer og koster cirka €70-€80 afhængig af, hvilken udbyder og hastighed på båden, man vælger.

Men man kan naturligvis også bare blive og nyde den gode stemning.

 

 

LINKS

www.”bynavnet”.hr

www.croatia.hr

www.istra.hr.

 

Læs andre artikler om rejser til Balkan:

Tosomhed i Kroatien - på yacht, Kroatien

Cool luksus på KretaMed vind i håret i det græske øhav og Kreta åbner sanser og smagsløg - Thomas Rode og Thilde Maarbjerg viser vej, Grækenland

 

*Artiklen er senest opdateret den 12. maj 2017.