Krydstogt i de norske fjorde

undefined

Der er hele tiden noget at se på, når man er på krydstogt i de smukke norske fjorde: Vældige fjeldvægge, sneklædte bjergtoppe og havmågernes fascinerende flyveopvisninger. Men en rejse med Costa Magica er også en ferie i en gigantisk underholdningsfabrik med store mængder mad.

Tekst og foto: John Njor og Elisa Nielsen

 

”Costa Magica” er intet mindre end et enormt, italiensk skib med plads til 3.700 passagerer og en besætning på 1.100. Det fylder godt på kajen med en længde på 272 meter. Men også i højden, for det 36 meter brede skib er dobbelt så højt som Rundetårn.

Skibet er en gigantisk underholdnings-fabrik, hvor stemmerne med alle meddelelserne - og dem er der en del af - veksler på syv tungemål: Italiensk, spansk, fransk, tysk, engelsk, russisk og portugisisk. Men aldrig på et skandinavisk sprog.

Vi gik ombord i København for at tage på krydstogt til de norske fjorde og lagde meget passende ud med en slags langrend, da vi vandrede adskillige hundrede skridt gennem den næsten uendelige muldvarpegang på 6. etage for at nå frem til vores indvendige kahyt uden vinduer.

Og lad det være sagt straks: Et ligegyldigt maleri over dobbeltsengen er en dårlig erstatning for selv et lille koøje ud mod verden. Men adgang til dagslys i soveværelset er kostbar til søs.

Genboerne på modsatte side af korridoren, som havde både en panoramarude og glasdør ud til deres altan, kunne vi misundeligt konstatere i sekundkorte glimt, når de smuttede ud og ind.

Heldigvis havde vi ikke udgangsforbud. Så vi kunne frit tage på langrend hen til elevatorerne eller trapperne til 10. etage, hvor det var muligt at se verden udenfor og konstatere, at vejret var trist og mest velegnet til indendørs aktiviteter, da kursen blev sat fra København mod Flåm i den inderste krog af den 200 km lange Sognefjorden, halvvejs oppe på den norske Atlanterhavskyst.

Bølgerne, og ikke mindst dønningerne, var ret store den første hele dag på havet, men skibet er godt stabiliseret, så det kun vippede lidt, og ingen var synligt søsyge. Indtil klokken godt et om natten dunkede rytmen fra diskoteket nedenunder gennem kahyttens gulv og vægge, så man kunne tro, det var trommeslageren, der bogstaveligt talt fik skibet til at rokke og rulle.

SE VORES GUIDE TIL NORGE HER.  

 

BUNKEVIS AF UNDERHOLDNING

Svigter solen, er der nok at tage fat på inden døre: Et mindre bibliotek med efterladte bøger på reolen og global e-mail kontakt, et casino med rouletter, spilleborde til poker eller andre måder at miste penge på, samt et utroligt udvalg af larmende spillemaskiner med raslende mønter og blinkende lys.

undefined

En af de største dansesale blev om eftermiddagen benyttet til Bingo, som også havde et stort publikum, hvor tallene blev vist på store, elektroniske skærme, samtidig med at de blev råbt op på syv sprog. Og ind imellem kunne man på de samme mange sprog få bulletiner om andre muligheder for at lufte tegnebogen eller kreditkortene, fx ved at lægge vejen forbi 4. sal og købe nogle af de fotos, der blev taget af alle, stort set alle vegne til alle begivenheder, eller hvor folk nu tilfældigvis opholdt sig, da den ivrige skibs-fotograf knipsede. Igen og igen. Montrer med tusinder af fotografier blev dagligt fyldt op med tusinder af nye i en utrolig strøm.

Ellers var der auktion på 3. etage over såkaldt kunst i fine rammer, mellem dem også tryk af Picasso og andre berømtheder med pompøse garantier klistret på bagsiden.

Så lokker højttalerne med tilbud på russiske diamanter til spotpris på etagen ovenover, samt rav i forskellige farver og former indsat i smykker, der også gik som varmt brød. Butikker med ure, tasker, tøj, norske trolde i alle størrelser, russiske dukker som i en uendelighed kan være inden i hinanden, gaver til familien derhjemme, stakkevis af T-shirts, fleece-jakker og veste med norske flag på brystet og vikinger på ryggen: Bare kom og køb på skibs-kreditkortet. Der afregnes først, når du skal gå fra borde.

 

BØRNENE TRIVES

Næste dag bedrer vejret sig. Liggestolene fyldes, men de fleste ruller sig ind i tæpper, når skyerne melder sig. Børnene fylder svømmebassinerne, mens de voksne følger dem fra de boblende jacuzzier. På det udendørs dansegulv instrueres i forskellige slags danse. Lidt senere hugger et par af kokkene isskulpturer ud af store blokke. Der er hundreder af børn i alle aldre. Og de morer sig overalt.

Joggere halser rundt på den specielle løbebane i området omkring skorstenen, hvor andre spiller fodbold inden for løberuten i et stort bur, der hindrer bolden i at ryge udenbords. Ved bordene i lokalet med den overdækkede svømmepøl er der kurser i forskellige former for håndarbejde, perlebrodering en dag, maling af T-shirts en anden.

I dagtimerne laves aerobic på dansegulvet i et af diskotekerne, mens børnene underholdes af klovne i et andet stort lokale. I mindre lounges spilles der kort, læses eller snakkes over farvestrålende cocktails, skummende ølglas, kaffekopper eller karafler med vin.

Men intet krydstogt uden tilbud til kvinderne om at blive smukkere, og hvorfor ikke stramme rynkerne op før den store gallaaften, hvor alt det fine tøj skal luftes både til middagen og på de forskellige dansegulve eller til en af aftenens forestillinger i Urbino teatret, hvor man i denne uge bl.a. kan se den tidligere sanger fra The Platters, Van Pressley, i en timelang solooptræden.

 

MÅLTIDER TIL ALLE TIDER

Måltiderne er nok en af de væsentligste grunde til, at mange tager på krydstogter sammen med den omstændighed, at man jo har hotellet med sig på hele rejsen. Og mad var der mildest talt ikke mangel på.

Det var muligt at slukke både tørst og sult næsten alle døgnets timer. Og der er fint med valgmuligheder, tre deciderede restauranter, barer i hobetal og dertil selvbetjeningsrestauranter.

På førstedagen fik vi tildelt navnet på restauranten, hvor vi kunne indtage middagen, og nummeret på det bord, hvor vi skulle sidde. Det omfattende menukort blev præsenteret med fristende smil. Men selv med den mest glubende appetit ville man næppe kunne komme hele repertoiret igennem.

Her skal nævnes valgmulighederne en enkelt aften. Det var ganske vist menuen ved en gallamiddag, men den afveg ikke synderligt fra de øvrige:

Tre forretter: Gratinerede kammuslinger, parma-skinke, ananas-cocktail med maraschino sirup.

Tre supper: Broccolisuppe, tomatsuppe, kold ananas/kokos suppe.

Så et par mellemretter: Risotto med champagne og krabbekød, crepes/pandekager med ricottaost og valnødder i en cremet ostesauce.

Hovedretterne: Grillede tigerrejer med smør og cognac, grillede lammekoteletter med passende tilbehør, filet mignon med balsamicosauce, ovnstegt fasan med enebærsauce. Også ostesoufflé indgik som hovedret. Og ønskede man en salat, kunne man også få det.

Desserten var denne aften en raffineret, speciel isdessert, og italienerne kan nu det med at lave is. Men til øvrige middage var der fire-fem muligheder: Forskellige slags is, kager, oste, frugttærter, mousse og lignende.

Der var til hver middag vinforslag, som var lidt dyrere end vi havde lyst til at betale. Men de vine til omkring € 20, vi valgte, var absolut udmærkede.

 

STORT SKIB - STØRRE FJELDE

Sejladsen i den uge, vi var med, bragte os gennem ofte smalle og fantastisk smukke fjorde, hvor vi kiggede ned i skorstenene på de noget mindre fylkesbåde på vejen ind til små flækker som Flåm og Hellesylt-Geiranger. Men de vældige fjeldvægge fik selv Costa Magica til at virke lille, når den tøffede ind og skar sig igennem lavthængende skyer, som syntes at blive pustet ud af bjergsiderne.

undefined

Vi var der midt på sommeren, men på mange fjeldtoppe lå stadig store, hvide plamager af sne. Smukke havmåger gav fascinerende flyveopvisninger lige uden for salonernes panoramaruder, og små både hoppede i vores kølvandsbølger. Der var altid noget at se på.

Især i de små bygder fylder 3.700 turister meget, når de kommer i lange kolonner, for heldigvis hurtigt at spredes. Nogle stiler mod ventende udflugtsbusser eller toget i Flåm, der er enestående som ingeniørkunst ved på 45 minutter at stige fra fem meter over havet til 867 meter på Myrdal station og på seks km køre gennem 20 tunneler.

Busserne forsvinder ad veje, stejle som rutsjebaner, og så spaghetti-snoede, at man ind imellem føler, at man ser sig selv i nakken. Andre iføres overlevelsesdragter i speedbåde, der tager dem på fjordsejladser, og ikke så få søger mod butikkerne med norske strikvarer, trolde og anden husflid – mens vi foretrækker en vandretur ind i den smukke dal med brusende vandfald og yndige små træhuse.

 

BESØG HOS DE SPEDALSKE

I de større byer som Bergen og Oslo er der forskellige tilbud på rundture, men da udflugterne både er dyre, og den lokale transport god og forholdsvis billig – og meget ligger nær havnene – så kan man med held finde sine egne oplevelser.

De fleste holder sig i Bergen til det charmerende, men af turister tæt pakkede område ved Bryggen og torvet ved siden af for at se på boder med fisk og små butikker i de gamle træhuse fra Hansa-tiden. De handlende i boderne snakker tilsyneladende også alverdens sprog, når de falbyder rejemadder så store som skistøvler, vacuumpakket laks, røget hvalkød og andre specialiteter.

Der er forskellige museer for fiskeri, jernbaner og strikvarer, for at nævne nogle få muligheder. Vi vandrede i stedet et lille stykke ind i den gamle bydel og besøgte et spændende museum i det 500 år gamle hospital for spedalske, en sygdom som tre procent af nordmændene i et par århundreder var voldsomt plaget af.

 

FRA ”SKRIGET” TIL POLARFORSKERE

I Oslo er der en række spændende seværdigheder. For at nævne nogle bud: Kunstmuseet med ikke mindst ”Skriget” og Munchs andre verdenskendte malerier, men også mange andre fremragende værker af bl.a. den samtidige Christian Krohg, samt det nærliggende og rigtigt gode designmuseum eller Hadelands Glasværk fra 1762. Dets fine museum har omkring 700 håndblæste glas i samlingen.

undefined

Der er Vigelandsparken med omkring 200 bombastiske granit- og bronzeskulpturer, hvormed Gustav Vigeland i en 30-årig periode beskrev livets cyklus, samt en centralt placeret monolit, hvor ikke færre end 121 menneskeskikkelser kæmper sig opad.

Lige neden for skibet, kun et stenkast fra centrum, er Chr. IV’s interessante Akershus fæstning, og havnen foran er fyldt med pyntelige veteranskibe, der sejler med turister, mens fortidens berømte søfarere alle har deres egne museer med deres fartøjer lidt længere borte på halvøen Bygdøy. Her finder man enestående vikingeskibe som Gokstad, polarforskeren Fridtjof Nansens Fram, verdens eneste sejlskib, der har krydset både den nordligste og den sydligste breddegrad, samt den tømmerflåde, Kon Tiki, hvormed Thor Heyerdahl i 1947 sejlede fra Peru i Sydamerika til Polynesien.

Og oppe under Holmenkollens dramatiske skihopbakke er et noget overset, men interessant museum for seje pionerer, som Roald Amundsen og Fritjof Nansen, hvor man ser, hvilket primitivt udstyr de brugte, da de udforskede polarområderne: Tunge træskostøvler og ikke mindre tunge træslæder, gammeldags tovværk og sejldug, der stivnede i frost, tykt og ubekvemt vadmelstøj og lignende.

Man må imponeres over, hvad der lykkedes for dem med det udstyr, et kobbel hunde, samt noget tørfoder, et kompas og en sekstant. Hvor mange i dag må opgive trods udlagte depoter, smart moderne tøj, lette slæder, nødsendere og helikopter backup, gps-udstyr osv, osv. Fantastiske mennesker – pionererne altså.

  

undefined

 

 

LINKS

www.costacruise.com

 

 

Se vores guide til Norge her.

 

Læs mere om rejser til Norge: 

Det bedste af Norge

Norges tre smukkeste stavkirker 

Trollsteinen - Der er ingen sunshine 

80° koldt nord - Svalbard on the rocks 

 

*Senest opdateret den 15. maj 2017