Slip spændingerne i Ungarn

undefined

Ahhh. At synke ned i et lunt boblebad og mærke, hvordan varmen langsomt, men sikkert, trænger ind i knoglerne, at mærke, hvordan man gradvist slapper mere og mere af, genfinder roen og næsten falder i søvn. 

Tekst og foto: Stine Daugaard, Christian Adamsen og Vagabond

 

Uanset om du har mange skavanker eller ej, er det godt for kroppen med kurbade, der giver ny energi til den afkræftede. Efter et opblødende spabad kan man med fordel bestille massage og komme i dybden med sine spændinger. Balatonsøen frister med små hyggelige byer, lækre kursteder, imponerende slotte og underjordiske huler. Her er noget for enhver smag – uanset om du er nygift, single, stresset, afkræftet, frisk eller bare gerne vil prøve noget nyt. 

 

Ungarns hav

Ungarn ligger i centrum af Centraleuropa, men har alligevel sit eget hav. 

undefined

Mange kan sikkert huske det fra deres geografiundervisning i skolen: Balatonsøen er Centraleuropas største ferskvandssø. Helt nøjagtigt dækker den et areal på 595 kvadratkilometer og har en omkreds på 195 kilometer. Den er 78 kilometer lang, har en gennemsnitsbredde på 7,7 kilometer (12,7 kilometer det bredeste sted, 1,3 det smalleste) og en gennemsnitlig dybde på tre meter (12,5 meter på det dybeste sted). Hvis man spørger en ungarer, om vandet er rent, kan man risikere at få svaret: Tag et glas og smag!

 

Indbygget filter

undefined

Balaton-søen i Transdanubien blev dannet for 5-7.000 år siden, da en række småsøer og bassiner skabt af regn- og flodvand efterhånden flød sammen til én sø. Også i dag forsyner Zala-floden søen med vand; moseområdet Kis-Balaton (Lille-Balaton) vest for søen virker som et filter, der holder urenheder fra floden tilbage og sikrer den høje vandkvalitet i selve søen.  

 

Forhistorisk befolkning

I Balaton-regionen er der 164 byer og landsbyer med tilsammen omkring 200.000 indbyggere. Der har boet mennesker i området siden forhistorisk tid; man har blandt andet fundet hulemalerier i Lovas og bosættelser og spor efter fiskeri i Ságvár. I jernalderen boede her folk af keltisk oprindelse, og senere, i 1. århundrede efter vor tidsregning, kom romerne til. De var de første, der anlagde vinmarker nord for søen, og der er blandt andet udgravet en stor romersk villagård i Balácapuszta nær Nemesvámos, som man kan besøge.

 

Bademekka

I 1800-tallet rygtedes det, at vandet havde helende kræfter, og det var startskuddet til bade- og spakulturen. Der er mineralske kilder rundt om søen, spabade i Zalakaros og Buzsák og verdens næststørste termiske sø, kratersøen i Héviz, er nu termalbad. 

undefined

Den lille by Hévíz ligger cirka ti kilometer fra Balatonsøen. Hévizsøen ligger centralt i byen og dækker et areal på mere end fire hektar. Den er omgivet af skov og park og hele området virker fredeligt, afslappende og naturligt – samtidig med, at man er i gåafstand til byens hoteller.

Hévízsøen er Europas største tørvholdige, helbredende og biologisk aktive sø. Vandet kommer fra en kilde i 38 meters dybde. Kilden er foret med et tykt lag tørv, der skaber det mudder, som giver søen sine mange gode kvaliteter. Vandet skal blandt andet kunne afhjælpe bevægelsesproblemer, gigtsygdomme, gynækologiske problemer og hudsygdomme.

 

Tyrkisk bad og skånekost

Søens temperatur svinger lidt med årstiden – om sommeren er vandet omkring 32-36 grader, mens det om vinteren ligger på 22-24 grader. Begge årstider byder på særdeles fascinerende syn. Om vinteren får det lune vand søens overflade til at dampe og henstå i en næsten overjordisk dis, hvor de andre gæster og de kendte åkander i søen træder frem med bløde kanter og sløret omrids.

Om sommeren er luften anderledes klar, og det er en sjov oplevelse at iagttage de mange gæster, der har forsynet sig med kulørte baderør, som hjælper med at holde kroppen oppe i vandet. Det har nemlig ikke samme bæreevne som saltvand

Søen bruges flittigt af både lokale og tilrejsende turister, men frygt ikke, at du skal ligge og soppe rundt i plumret vand. Den underjordiske kilde pumper nyt vand op i søen med en hastighed af 410 liter i sekundet, hvilket betyder, at alt vandet i den store sø bliver udskiftet naturligt hver anden dag.

 

Skånekost på Hotel Europa Fit

De fleste af byens hoteller tager udgangspunkt i sundhed og wellness. Det er nemt at kombinere besøg i Hévízsøen med massage og andre behandlinger.

undefined

Et godt sted at indlogere sig er Hotel Europa Fit (www.europafit.hu), som sørger for bekvemmelig afslapning i gode rammer. Får man ikke nok velvære for krop og sjæl, byder hotellets omfattende spaafdeling på utallige behandlinger, blandt andet med afsæt i den indiske Ayurveda-tankegang. Men man kan også bare slappe af i hotellets swimmingpools både ude og inde, nyde dampbade, tyrkiske bade og saunaer på egen hånd.

Sundhedstankegangen går også igen i hotellets restaurant, som ud over lokal og international cuisine også serverer skånekost til de gæster, som har behov for det.

 

 

LINKS

www.balaton.hu

www.hungary.com

www.balatontourist.hu

 

Læs andre artikler om rejser til Ungarn: 

På weekend i betagende Budapest 

 

*Senest opdateret den 17. maj 2017.