Canada - På besøg i Canadas stolthed

 

Tekst & foto: Karsten Bidstrup

 

Banff National Park er en af verdens første nationalparker og muligvis også en af de mest spektakulære. Her er ski, skøjter og… spøgelser.

 

Det spøger i Banff, og spøgelserne er klædt i hvidt. De fleste af dem, i hvert fald. De andre hjælper med at bære kufferter eller fortæller folk, at de skal gå hjem i seng, fordi de har drukket for meget.

 

Det spøger, hvis man skal tro skrønerne fra det gamle Banff Springs Hotel i udkanten af byen Banff i staten Alberta. Og der er jo intet bedre for et gammelt hotel end at have et par raslende gespenster gående rundt på de lange  gange i nattens mulm og mørke for at skræmme livet af nysgerrige turister. Man fristes næsten til at tro på historierne, når man ser det gamle hotel, der knejser som en gigantisk middelalderborg i skoven i udkanten af Banff, og med intet mindre end 770 værelser burde der være plads til de natlige spøgerier.

 

Verdens tredje ældste

 

Banff National Park er Canadas stolthed. Den blev grundlagt i 1885, som den tredje nationalpark i verden efter Yellowstone National Park og Royal National Park i Australien.

Det skete på det tidspunkt, da man byggede jernbanen, som skulle forbinde den østlige del af Canada med Stillehavskysten. Tre jernbanearbejdere fandt ved et tilfælde en masse varme kilder ude i landskabet og krævede retten til dem. Det lykkedes dem for en stund at fastholde retten, men den canadiske regering kunne godt se, hvor det bar hen, og nationaliserede derfor området og grundlagde samtidig nationalparken.

 

I midten af ingenting

 

Uanset om man kører med det berømte tog eller tager bilen til byen Banff i den sydlige del af nationalparken, kan man ikke undgå de flotte canadiske Rockies. De smyger sig om byen, der ligger som en lille plet i bunden af en dal, midt i ingenting.

Det var netop her, Canadian Pacific Railway besluttede at bygge det enorme Banff Springs Hotel i 1888. Nu kunne man nemlig køre lige til døren, og det fik den victorianske elite til at feriere i de bjergtagende omgivelser, hvor de kunne nyde deres drinks i de opblødende, svovlholdige kilder.

 

Stærke kvinder

 

Over årene voksede turismen, men allerede før den alpine vintersport (deriblandt klatring) blev populær hen mod slutningen af første verdenskrig, blev den udøvet af kvinder. Alle har nok set de berømte billeder af statelige kvinder, som besteg ufremkommelige tinder, iklædt lange rober, hvilket sikkert har medvirket til at fremme turismen. De færreste ved til gengæld, at de stakkels kvinder selv slæbte deres kjoler op ad bjergsiderne i en bylt på ryggen, blot for at skifte fra deres praktiske klatrebukser til kjole, hver gang fotografen satte sit stativ op for at forevige situationen.

 

Vilde Banff

 

Banff lugter langt væk af last frontier, altså sidste station før intetheden. Byen synes fjernt fra alt, men ikke desto mindre strømmer folk hertil fra hele verden for at bruge den som deres udgangspunkt for den videre færd ud i nationalparken.

En spadseretur rundt i byens gader kan også nemt bringe oplevelser, som ellers er forbeholdt vildere, endnu mere øde bjergområder; det er ikke usædvanligt, at man pludselig står ansigt til ansigt med en fuldvoksen coyote på strejf eller en lille flok hjorte, som hygger sig med at græsse i en tilfældig forhave.

 

Spektakulært

 

Banff National Park i det vestlige Canada er mindre end Sjælland, men ikke desto mindre bliver der lagt seks milliarder canadiske dollars årligt af de fire-fem millioner besøgende, og det kun i Banff.

Også de store filmselskaber bidrager til den lokale økonomi, når de indspiller film i nationalparken. De Oscar-vindende film Legends of The Fall, Unforgiven og Brokeback Mountain er alle skudt i bjergene omkring nationalparken, og alene derfor kommer folk til området. De ønsker at se de originale lokationer og gå i fodsporene på de store skuespillere.

 

 

Siden 1960’erne, hvor Trans-Canada Highway’en blev bygget, har det været muligt for mange flere mennesker at besøge området året rundt. Om vinteren for at stå på ski, skøjter og isklatre (og i modsætning til Alpernes motorvejs-pister, kan det ind imellem føles, som om man har bakkerne for sig selv) og om sommeren for at hike, riverrafte eller padle i ro og fred på nogle af de mange turkisfarvede søer.

Banff er ganske enkelt spektakulært året rundt.

 

Værelse 873 og den døde dørmand

 

Det spøger i Banff. Endda så meget, at flere af værelserne i Banff Springs Hotel er muret til. I værelse 873 blev en hel familie myrdet for år tilbage, og da det efterfølgende ikke var muligt at fjerne en lille piges fingeraftryk på et spejl i værelset (ingen har åbenbart overvejet at skifte spejlene), blev døren forseglet og tapetseret over, så det lignede resten af gangen på etagen. Hvis man er (u)heldig, kan man ind imellem se spøgelserne fra familien gå rundt på gangene.

Og er der noget mere belejligt for et hotel end at have en død dørmand gående rundt og give en hånd med? I 1976 døde dørmanden Sam Macauley, og han er siden set, især på niende etage, hvor han hjælper folk, som har låst sig ude eller også giver han en hånd med bagagen. Hvis man giver ham drikkepenge, forsvinder han.

Hvis man keder sig i Banff, er det ganske givet ens egen skyld.

 

 

 

LINKS

www.klm.com

www.banffnationalpark.com

 

Læs mere om Canada her:

Calgary - Hjertet i det nye vesten

 

Denne artikel udkom i Rejsemagasinet Vagabond 11 / 2011 den 1. november 2011

*Senest opdateret den 6. februar 2018.