Bahamas - En inciterende lektion i folkefest

undefined

Stædige rytmer fra koklokke og larmende blæsere, en bagende sol, fjer, pailletter og stærke drinks. Et junkanoo-karneval på Bahamas indkapsler østatens sjæl.

Tekst & foto Julie Ring-Hansen Holt

 

Da optoget begynder at dreje ned ad den store boulevard langs vandet i Nassau på Bahamas, er det tydeligt, at dette er kulminationen på det store karneval, som de lokale har set frem til i måneder, mens de har øvet musikken og arbejdet på de enorme kostumer, der nu har gjort de dansende deltagere svedige og trætte. Siden formiddagen har de båret rundt på store fjerprydede hovedbeklædninger og dragter, mens de har danset til den inciterende junkanoo-musik, der hamrer gennem menneskeslangen her på Western Esplanade, hvor det er blevet sen eftermiddag. Deres øjne er rødsprængte af romdrinks og for lidt søvn de seneste tre dage, og benene vil gerne snart holde pause. Alligevel storgriner de fleste hele vejen ned ad boulevarden og laver sjov med det tætpakkede publikum, som de danser op ad og smiler til, når et kamera knipser.

Det første store Junkanoo Carnival er ved at være overstået i kulminationen, Road Fever.

undefined 

 

Larmende begravelsesmusik

Normalt hører junkanoo-optog sammen med julen på Bahamas. Den 26. december afholdes et optog, der er toppen af poppen og har været afholdt siden afrikanske slaver huserede på øerne i 1800-tallet. Den mest populære legende foreslår, at junkanoo opstod i kølvandet af, at slaverne fik fri i tre dage omkring jul, hvor de berusede sang og dansede sig gennem byen og fra hus til hus – gerne på stylter og i farverige masker. Efter slaveriets ophør var junkanoo ved at forsvinde, men har i årtier været opretholdt af de lokale, der har gjort det til et vartegn for Bahamas og øernes ’fun-loving’ befolkning. Folk på Bahamas skal kun have en lille grund til fest, før de skænker rum punch og piña coladas op i rigelige mængder eller skåler i et par af de lokale Kalik-øl.

Kalik er opkaldt efter den lyd, koklokkerne laver, når man spiller junkanoo, kalik-kalik, og sammen med drinks, blæsere og trommer når stemningen et ekstremt højt niveau – som blandt andet var et perfekt bagtæppe til Sean Connerys dramatiske flugt gennem folkemængden i James Bond-filmen "Thunderball".

Oprindeligt bliver junkanoo spillet til bryllupper og begravelser, men i dag er det altså blevet til en juleparade, og fra maj sidste år har man kunnet opleve en udvidet udgave, Junkanoo Carnival, der byder på parade, koncerter med kendte, lokale kunstnere, musikkonkurrencer, madboder og kultur i tre dage.

undefined 

 

Pause fra løjerne

Bliver man småsulten under den tre dage lange festival og har afprøvet diverse boder i festivalens hjerte, Da Cultural Village, kan man prøve at tage en tur til Potter’s Cay og spise en conch-salat i et af de farvede træskure, der står skulder ved skulder langs vandet under broen til Paradise Island, som er forbundet med hovedøen, New Providence.

Conch (udtales konk) er konkylie, som er den mest udbredte råvare på disse kanter. Konkylierne fås i alle afskygninger: rå i salat, friturestegt eller som en slags fiskefrikadeller. Den rå udgave serveres som en ceviche og blandes med chili, peberfrugt, agurk eller eksotiske frugter, og på Potter’s Cay kan man se, hvordan de bliver lavet – fra kokken hiver konkylieskallerne op af vandet, til den fælt udseende indmad er blevet renset og skåret i fine, indbydende stykker.

Til at skylle nationalretten ned, kan man med fordel vælge en læskende ’switcha’, der er kreol-engelsk for limonade.

Conch-salat, switcha og andre lokale retter kan også afprøves på en guidet madtur rundt i Nassau i selskab med Tru Bahamian Food Tour.

undefined 

 

Et lag frynser af gangen

Forud for karnevalet ligger et års arbejde for de cirka 30 trupper, der deltager og selv laver sine dragter. Typisk er udstyret lavet af en bund af pap, der er dekoreret af crepepapir i mange farver, sten, pailletter og fjer.

På Educulture Junkanoo Museum i Nassau kan man som turist varme op før den store parade og se på nogle af de ekstravagante dragter, der tidligere er blevet båret i junkanoo-optog. Eller man kan lave sin egen maske og nemt regne ud, hvor lang tid det må tage at lave en hel dragt, når man først går i gang med at klippe små frynser i crepepapiret – ét lag af gangen. Man kan også få en stor pose simili- og plastiksten med hjem for tre dollar til at holde festen i live, når det bliver koldt hjemme i Danmark.

På museet kan man også være heldig at møde musikere, der kan lære en de grundlæggende rytmer på trommer og koklokke, og så er man ellers klar til at fortsætte ud i Nassaus tre døgn lange fest.

 undefined

 

 

 

LINKS

Læs mere her om rejser til Bahamas

 

www.bahamasjunkanoocarnival.com.

www.sandals.com/destinations/bahamas/

www.oneandonlyresorts.com

www.the-island-house.com

www.graycliff.com

 

Læs andre relevante artikler: 

Havanas barer, St. Croix og Dansk Vestinden, Caribien 

En barsk ø hvor man har lært at overleve, Aruba

48 timer i Miami og Miami: Den bedste tid på dagen er natten, USA 

 

 

*Senest opdateret den 17. maj 2017.