Californien ad libitum

undefined

USA er om noget kendt for kvantitet - super size og x-tra large. Men når det handler om vin, så er det i høj grad kvaliteten, som tæller. Tag med til USA’s førende vindistrikter i det nordlige Californien.

Tekst & foto: Karsten Bidstrup

 

”Ædel vin skal behandles som en skøn kvinde i sengen.”

Det kommer næppe bag på nogen, at ovenstående talemåde stammer fra Frankrig. Le vin est l'amour - sådan er det i den del af verden.

De meget malende udtryk, som beskriver vins egenskaber, leder da også tankerne hen på kærlighed - det kan nærmest synes halvpornografisk at beskrive en vin, hvis man ikke er bekendt med jargonen; varm, stram, sprød, rund, pikant, moden, kødfuld, frodig, feminin, fast og elegant.

undefined

Amerikanerne har naturligvis taget disse, og andre, udtryk til sig:

”It’s a bit slutty (vulgær eller billig), hører jeg en kvinde sige om den Cabernet Sauvignon, som er skænket op. Jeg er til vinsmagning på vingården Schug Carneros Estate i Sonoma Valley sammen med et hold vininteresserede fra hele Europa. En tysk mand nikker indforstået.

”Yes,” svarer han med en vigtig mine, ”but very uncomplicated.”

En besynderlig ordveksling, og jeg er ikke den eneste, som undrer mig. En midaldrende og meget anerkendt vinkyndig kvinde fra Schweiz kigger diskret på de to. Hun har gennemskuet dem. Det er jo sagt om vinsmagning og vindiskussioner, at de indeholder uanede mængder øregas. Det er lige så nemt at udtale sig indsigtsfuldt om vin som om kunst - smag er jo subjektiv.

 

undefined

Fugl Føniks

Under forbudstiden 1920-33 forbød den amerikanske regering fremstilling af øl, vin og spiritus. Alle vinstokke blev revet op med rod, og stort set hele USA’s vinproduktion gik i stå. Kun en lille håndfuld vingårde havde tilladelse til at dyrke vin, bl.a. af religiøse årsager, mens alle andre måtte omstille sig, og de begyndte derfor at dyrke blommer, æbler og pærer og alt muligt andet.

I disse år sank udviklingen af vin i grus, men USA har dog siden rejst sig af asken. I dag sidder vindistrikterne i Californien på omtrent 95 procent af USA’s druehøst, og vinen, som høstes, er angiveligt noget af det bedste i verden. Det skyldes bl.a. det, som adskiller Californien fra resten af USA - og fra Frankrig, for den sags skyld; solen skinner i det antal timer, solen skal skinne, og Stillehavet tilfører tilpas med fugt til at skabe de optimale vækstbetingelser for mange af druesorterne.

 

undefined

Frem mod fortiden

Schug Carneros Estate ligger klemt inde mellem et par spidse bakketoppe i Sonoma Valley. Ejeren af vingården, Walter Schug, er en indflydelsesrig mand, og han har været med omtrent siden genfødslen af den nye tids vinindustri. Han er en ægte connaisseur, og han poserer som en statsmand, når han bliver fotograferet. Og når han taler, så lytter man.

”We’re moving forward to the past,” siger han og hentyder til den helt store kæphest blandt vinproducenterne; bæredygtighed i produktionen og økologi hele vejen, som er vokset ud af erkendelsen af, at folk i dag vil have vindruer som i gamle dage - de vil ikke have e-numre. Det er prisværdigt, men vejen er lang med tanke på al moderne industri.

 

 

Mad & drikke

Et besøg på en amerikansk vingård kan være en eksklusiv oplevelse. Der er mange penge på spil, og konkurrencen er hård, så det er vigtigt, at de besøgende føler sig velkomne. Og det er amerikanerne gode til.

Det oplever man især, hvis man også spiser på en af vingårdene. Der er kræset for detaljerne, og vinen supplerer hver en ret til fulde. Maden er lavet af headhuntede kokke, for hvem en jordbærdessert ikke bare er rødgrød med fløde, men eksempelvis ægte, økologiske Oxnard-jordbær med lagret balsamico og mascarpone pyntet med petite tangerine lace.

undefined

Jeg nyder det til fulde på hver eneste vingård, jeg besøger, men jeg undrer mig ligeledes alle stederne; der er ikke en finger at sætte på forplejningen, men alligevel smager kaffen altid, som om den er filtreret igennem et skridtbind. Ved eftertanke erkender jeg, at dette er en vingård i Californien, ikke en kaffefarm i Afrika.

 

undefined

Design

Amerikanernes sans for skønhed er uovertruffen. I Nordcalifornien synes alt oven i købet designet og tilrettelagt med den ene ting for øje; vinmarkernes bølgen igennem landskabet og så videre. Som europæer kan man dog godt more sig lidt over amerikanernes historiske mindreværdskompleks.

Forsøget på at skabe det perfekte ses hist og her på de ellers smukt designede vingårde. Illusionen om de sydeuropæiske vingårde med bougainvilleaer, marmor og antikke statuer forstyrres ind imellem af godt skjult plastic, gips og plagiater, og resultatet synes ofte prangende og overgjort. Heldigvis er amerikanerne dygtige til det, og det er præfabrikeret til perfektion.

Det er vinen bare ikke. For få år siden var det forbundet med dårlig smag, eller manglen på samme, at drikke californisk vin, men nye vinde blæser. Sågar Merlot fra Sonoma Valley prioriteres højt af kendere.

 

undefined

Spyt ud

Jeg er til formiddagens tredje vinsmagning. Jeg har spyttet og spyttet efter alle kunstens regler, men er alligevel en anelse bedugget, og det er ikke engang frokost endnu.

Denne gang foregår vinsmagningen på Sebastiane Vineyards. Glassene står så tætpakkede foran os, at det er svært at se bordet.

”This is a very shy wine,” siger en kvinde midt i halvtredserne, ”almost introvert.” Hun smasker og smager på vinen.

”Yes,” siger den tyske mand, ”and very complicated...”

Denne gang spytter jeg ikke.

 

”En eller anden har taget proppen ud af min frokost.”(W. C. Fields, afdød amerikansk drukkenbolt, børnehader og skuespiller).

 

 

 

LINKS

www.wineinstitute.org

 

Denne artikel udkom i Rejsemagasinet Vagabond 3 / 2010 den 1. marts 2010 

*Senest opdateret den 21 september 2017.