New York sat på spidsen

undefined

The city that never sleeps, sang Frank Sinatra om New York for over 30 år siden. Der er med andre ord noget at opleve for alle, som har lyst. Tag med op til toppen af storbyen, der aldrig sover.

Tekst & foto: Karsten Bidstrup

 

New York rummer flere af verdens største turistmagneter, og en af dem er den neon-indpakkede plads, Times Square. Pladsen syder og bobler med mennesker fra hele verden, døgnet rundt, året rundt, og hvis man keder sig her, så er det ganske givet kun, fordi man har prøvet alt her i livet.

Midt på den neon-oplyste plads står The Naked Cowboy, den nøgne cowboy, som et selvproklameret centrum iført sit varemærke; cowboyhat, cowboystøvler og cowboyunderbukser. Året rundt underholder han folk det bedste, han har lært, med sin guitar og ukuelige humør i sin iøjnefaldende mundering, og kvinderne står i kø for at blive foreviget sammen med ham af deres fotograferende veninder.

Omkring den nøgne cowboy pisker livet af sted; Yellow cabs, hestevogne, kinesere på sight-seeing, US Navy-kadetter på orlov, ludere, lommetyve og NYPD-cops på patrulje. Politifolkene holder et vågent øje, så turisterne ikke falder i kløerne på nogle af de plattenslagere, som altid hænger ud ved seværdigheder.

undefined

 

 

Se byen fra tårnets top

Langt over Manhattans støjende avenuer og Times Squares euforiske folkemængde, oppe hvor gadelarmen for længst er forstummet og smoggen næsten ikke når op, opleves New York på en ganske anden måde. Man skal være støbt i stål og beton for ikke blive påvirket af det overvældende syn, som rammer en, når man går ud på udsigtsplatformene i enten Empire State Building eller Top of the Rock i Rockefeller Centeret. Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx, New Jersey og Staten Island fylder horisonten, så langt øjet rækker. Det var her begrebet asfaltjungle blev opfundet (og chop suey, i øvrigt) og det forstår man, når man kigger ud over millionbyen: ufattelige mængder asfalt, glas, stål og beton, og det eneste grønne, som umiddelbart kan anes, stikker op fra oaserne Central Park og Madison Square Park.

Det betyder dog ikke alverden som turist i New York. Ingen med deres fulde fornuft tager til hertil for at se grønne skove, det kan fås i overflod mange andre steder i USA.

undefined

Empire State

Underligt nok er der ikke mange muligheder for at se New York i fugleperspektiv. Empire State Building er en af dem, men dog kun den tredjebedste. Det opdager man, når man – efter at have bevæget sig i gåsegang med turisterne fra Times Square igennem et toptunet sikkerhedssystem på niveau med JFK lufthavnen – opnår adgang til det allerhelligste; udsigtsplatformene på 86. eller 102. etage.

110 millioner mennesker har igennem årene besøgt platformene, og mon ikke en del af dem har tænkt over, hvorfor i alverden de ikke i stedet for tog op i Rockefeller Centeret, kun 16 gader væk. Derfra kan man nemlig se det, som alle turister i New York ønsker at se, det eneste, som ikke kan ses fra Empire State Building: Nemlig Empire State Building.

 

undefined

Rockefeller Centeret

New Yorks niende højeste skyskraber, Rockefeller Centeret, er, som navnet antyder, opkaldt efter Rockefeller (John D.  Jr.). Det er her, man finder USA's største indendørs teater Radio City Music Hall og USA's højeste juletræ.

Det er altså også her, man får den næstbedste udsigt ud over New York, man kan nemlig se Empire State Building med hele det sydlige Manhattan bagved, og hvis man vender sig om og kigger mod nord, ser man blandt andet Central Park og Harlem.

Procedurerne er de samme som i Empire State Building, når man skal op til udsigtsplatformen Top of the Rock. Sikkerheden er helt i paranoid top.

undefined

 

Heli-cruise

At se New York fra toppen af en skyskraber er en storslået oplevelse. Men at bevæge sig hen over den og opleve den fra luften i en helikopter, er unikt. Det er ganske enkelt den bedste måde at se New York på.

Det er jo ikke længere muligt at komme helt op i frihedsgudindens fakkel – heller ikke i kronen, for den sags skyld – men man kan få en fornemmelse af følelsen i en helikopter, når man kredser rundt om Liberty Island.

undefined

Man kan også sidde godt tilbagelænet i cockpittet og kigge på Empire State Building og gyse over de hårrejsende planer, som man havde, tilbage i 30’erne, om at bruge skyskraberens spir som ankerplads og terminal for Zeppeliner luftskibe. Hindenburg-katastrofen i 1937 bevirkede, at planerne blev skrinlagt.

 

Manhattan, århundredets tilbud

Manhattan betyder angiveligt ”øen med de mange bakker”. Den hollandske guvernør Peter Minuit købte den af  lenape-indianere i 1524, for et beløb svarende til 24 nutidige US-dollars (det var faktisk nipsgenstande og perler), og da han siden fik vippet indianerne af øen, udviklede den sig i rasende fart.

Det var nemlig hertil alle immigranter fra Europa ankom i de følgende århundreder, men mange af dem nåede aldrig videre. Med det voksende befolkningstal opstod behovet for at bygge opad derfor snart, men man opdagede hurtigt, at det ikke var muligt overalt på Manhattan. Den sydligste del, omkring Wall Street og den midterste del – området omkring Empire State Building – ligger på solid klippegrund. Her er det nemt og billigt at bygge opad, mens resten af Manhattan ligger på blødere undergrund, hvor der ikke kan bygges for omfattende. Bygningernes markante størrelsesforskelle ses tydeligt på fotos af New York.

undefined

Fed ferie

New York er essensen af hele USA, og alt skal være større, smukkere og mere imponerende end noget andet sted. Og 47 millioner årlige turister tager jo næppe fejl.

New York er anderledes og et besøg i storbyen kan da også nemt ende med at være andet end hvad man forventede; dyrere, men langt bedre.

 

 

Denne artikel udkom i Rejsemagasinet Vagabond 4 / 2011 den 1. april 2011 

*Senest opdateret den 21 september 2017.