New York: Sidste udkald til Coney Island

undefined

 

I mere end 180 år har halvøen Coney Island været newyorkernes populære retræte. Men det legendariske Wonder Wheel og alle de andre forlystelser har måske ikke langt igen…

Tekst & foto: Karsten Bidstrup

 

”Se den skæggede dame, manden med tre øjne og dværgen, som kan spise levende slanger…”

Der blev ikke skyet nogen midler, når publikum skulle hives ind fra gaden dengang fra midten af det 19. århundrede og helt op til 1970’erne. Der var ingen ende på de bizarre påfund, når det forrykte freak show på Coney Island løb af stabelen. Folk ville se elendigheder og mærkværdigheder, og Coney Island var altid en sikker garant for underholdningen.

 

undefined

Moderne tider

Tiderne - og underholdningsindustrien - har dog skiftet, og freak showet i Coney Islands forlystelsespark har barberet den sidste skæggede dame og holder efterhånden kun åbnet, når det passer pigen i billetlugen.

Støvet har så småt lagt sig over gynger og karruseller, som bliver opkøbt bid for bid af entreprenører, der skifter dem ud med de boligblokke, der i stigende grad dominerer den lange strandpromenade.

 

undefined

Gøgl og gejl

Coney Island er en lille halvø, som ligger gemt væk på sydspidsen af Brooklyn. I 1829 åbnedes Coney Island Hotel, hvilket for så vidt blev startskuddet til den berømte forlystelsespark, der oplevede sin storhedstid frem til 2. Verdenskrig. Stedet chokerede USA og førte amerikanerne direkte fra den victorianske tidsalder ind i den moderne verden med sine freak shows, karruseller, gøgl og gejl. Alt kunne ses, høres og opleves i forlystelsesparken på Conny Island.

 

undefined

Vidunderhjulet

Coney Islands mest berømte vartegn, det eventyrlige Wonder Wheel, har efterhånden snurret rundt i 91 år. Det kendes fra et utal af film, bl.a. Angel Heart, A.I. Artificial Intelligence, Cloverfield og sågar en enkelt Bollywood-film. Det siges, at hjulet kun har stået stille én enkelt gang i alle årene, og at ulykkerne omkring det kan tælles på en hånd.

Selv om tiderne har forandret sig på Coney Island, bliver Wonder Wheel næppe revet ned i nærmeste fremtid. Det er officielt blevet et New York City-landmark, og dermed registreret i National Register of Historic Places.

 

undefined

Værsgo’ og spis

I 1867 gik Charles Feltman en tur i køkkenet i lejligheden på Stillwell Avenue. Han havde muligvis fået nok af sin kones kødstuvning, for han kreerede et mirakel og satte definitivt Coney Island på det kulinariske verdenskort med en pølse svøbt i brød. Han kaldte det en hot-dog, og en sensation på linje med hamburgeren var skabt.

Det skal der nok være delte meninger om produktet, men der er dog aldrig set en International Foie Gras Eating Contest. Der findes derimod en Fourth of July International Hot-Dog Eating Contest, og den finder sted hos Nathan’s Famous på Coney Island. Konkurrencen er et tilløbsstykke - som oven i købet bliver vist i tv - og hvert år overværer flere end 25.000 tilskuere de grovædende deltagere konkurrere om, hvem der kan konsumere flest hot-dogs på ti minutter.

Freak showet på Coney Island har ikke eksisteret forgæves.

 

undefinedundefined

Lille Odessa

Livet på Coney Island er fjernt fra det neonoplyste Manhattan. Arbejdsløsheden er stor og størstedelen af beboerne er dårligt stillede efterkommere af indvandrere, som blandt andet kom til USA i kølvandet på anden verdenskrigs jødeudryddelser. Mange af indvandrerne var overlevende fra tyskernes gaskamre.

Brighton Beach er en bydel i Coney Island. Den kaldes også Little Odessa, og det med god grund, da området er et af verdens største russiske samfund uden for selve Rusland. I Little Odessa nytter det ikke ret meget, at man er skrap til engelsk, for ni ud af ti beboere fatter enten ikke, hvad der bliver sagt, eller også lader de som om.

Gadebilledet er præget af armeniere og georgiere blandet med russere, og det ligner ind imellem nærmere en forstad til Moskva end en forstad til New York.

 

undefined

Sidste udkald til Coney Island

Tiden er måske ved at rinde ud for det gamle Coney Island. Hvis man ønsker at se resterne af freak showet eller det vidunderlige Wonder Wheels sidste knirkende omdrejninger, så er det ved at være tid. Bare tag subwayen, linje F, hele vejen til endestationen… 

 

 

Denne artikel udkom i Rejsemagasinet Vagabond 5 / 2011 den 1. maj 2011

*Senest opdateret den 21 september 2017.