Få styr på rejseapoteket

 

Ferie er lige med frihed, afslapning, hygge og minderige stunder sammen med familie og venner. Ingen drømmer om at tilbringe dyrebare feriedage med sygdom på hotellet eller det lokale hospital. Og med god planlægning og sund fornuft, kan man selv være med til at sikre en skøn ferie uden sygedage. 

 undefined

Grundlæggende er det bedst at medbringe alt det, man skal bruge, hjemmefra. Der kan være stor forskel på, hvad apoteker og sundhedspersonale anbefaler i andre lande, og mærkningen på fx solcremer kan også afvige fra danske krav. I Afrika og Asien er der ofte problemer med lægemidlernes kvalitet , så man kan ikke være sikker på, at pillerne indeholder det, som står på pakken. Ud over eventuel lægeordineret medicin er det en god ide at pakke en taske med: plaster, paracetamol, solbeskyttelse (mindst faktor 20), myggespray, myggenet, elastisk bind og evt. kondomer. Hånddesinfektion kan også anbefales, hvis man rejser i lande med dårlig hygiejne.

 

Antibiotika

Generelt er resistens over for antibiotika et stigende problem, og man skal derfor være klar over, at der ikke findes en enkelt behandling, som kan afhjælpe alle former for infektioner. Hvis man alligevel ønsker at medbringe antibiotika, kan man vælge et penicillin præparat til infektioner over mellemgulvet (behandling af f.eks. halsbetændelse eller lungebetændelse) og et andet præparat som fx Ciprofloxacin til  urinvejsinfektioner.

Dårlig mave er den mest almindelige sygdom, når man rejser, og her anbefales et præparat som fx Zithromax. Får man let dårlig mave, når man rejser, er det dog en god ide at lade sig vaccinere mod rejsediarré med vaccinen Dukoral. Det er en vaccine, som beskytter mod kolera og visse slags coli bakterier, som giver rejsediarré. Dukoral vaccinen drikkes og giver beskyttelse i selve tarmen.

I et tropisk klima får man ofte infektioner i huden, hvis man har et kløende myggestik, hvor man kradser hul på huden. Her kan man tage Fucidin creme med hjemmefra, som tager infektioner med stafylokokker.

 

Myggenet og myggemidler

Myg overfører en del infektioner, med malaria og dengue feber som de hyppigste. Et imprægneret myggenet er vigtigt, især hvis man sover i rum uden air-konditionering, hvor malariamyg vil være aktive hele natten. Et myggenet er meget mere effektivt, når det er imprægneret, så tjek det ved forhandleren inden køb.

Myggemidler, som sprayes på huden, indeholder det aktive stof DEET eller hydroxy-isobutyl-piperidin-carboxylat, som en 20% opløsning til voksne og 10% til børn, og beskytter mod insekter i op til 4 timer. Andre midler indeholder ekstrakter fra f.eks. citron eller eukalyptus, men midler baseret på ekstrakter fra frugter og planter har en meget kortere beskyttelsestid - ofte ikke mere end 20 til 30 minutter. Myggemidlerne anvendes om aftenen, når man er ude, og kan aldrig give effektiv beskyttelse en helt nat igennem.

Det er vanskeligt at anvende myggespray om dagen, da man bliver nødt til at smøre sig ofte gennem hele dagen og ikke bare nogle timer. Sveder man meget, fortyndes midlerne og virkningen nedsættes og bader man, vaskes midlerne af.

 

Tager du medicin til daglig?

Tager du medicin til daglig, skal den som nævnt i indledningen medbringes hjemmefra. Det gælder alle former for medicin som fx hjerte- og blodtryksmedicin og p-piller. I Europa kan man medbringe et ”pillepas”, men i praksis er det sjældent, at man bliver spurgt om det. Medbringer man større mængder medicin, bør man dog altid medbringe et ”pillepas”, og ved rejser uden for Europa, kan man bede sin læge lave et brev på engelsk, hvor der står, hvad man medbringer. Husk altid at have medicinen i den originale pakke - ikke som løse piller i en plastic pose.