Rejsediarré - du er hvad du spiser!

Tekst: Speciallæge Eskild Petersen

Hvert år er vi flere hundredetusinder danskere som pakker kufferten og tager på efterårs- og juleferie rundt om i verden. En del af ferien bruges på at nyde de lokale specialiteter og retter, og det kan man roligt gøre, hvis man altså lige tjekker restaurantens køkken først…..men kan man det ?

Når vi rejser prøver vi at følge de klassiske råd om at undgå vand fra hanen, frugt og grønt med skræl på, drinks med isterninger osv., men det er, som vi alle ved, rigtigt svært at være 100 % konsekvent.

Et nyt studie viser, at de mange velmente råd ikke gør den store forskel på om man får en omgang turistdiarré eller ej. Det handler nemlig ikke så meget om hvad man spiser og drikker, men langt mere om hvor man spiser.

Køkkenhygiejnen kan variere meget, og mange restauranter har ikke styr på helt grundlæggende regler som håndvask efter toiletbesøg, afskærmning af vinduer så der ikke kan komme fluer og insekter i køkkenet, adskillelse af frugt/grønt og råt kød samt opbevaring af maden ved den rette temperatur. Vor tids populære all-inclusive rejser med store buffeter kan også udgøre et problem, fordi maden står fremme lang tid. Mange tror fejlagtigt, at de store fine hoteller og buffeter er sikre, og det er gadekøkkener de skal passe på. Men ofte kan det være lige omvendt. Maden fra gadekøkkenet er tit nylavet og serveres den rygende varm, er man næsten altid sikker på, at det kan spises uden problemer.

Tusinde af danskere får hvert år ødelagt ferien pga. turistdiarré, og derfor er mere viden om området af stor interesse. En af de største undersøgelser er fra 1983, og her deltog flere end 10.000 rejsende. Forskerne konkluderede efterfølgende, at forebyggende råd omkring mad og drikke ikke havde nogen effekt på forekomsten af turistdiarré. Tvært i mod så det ud til, at jo mere forsigtig man var, jo større var risikoen for rent faktisk at få diarré! Fakta er da også, at antallet af rejsende med turistdiarré ikke er faldet siden tilstanden først blev opdaget i Mexico for over 50 år siden, og det på trods af de mange gode rejse- & hygiejneråd som løbende kommunikeres ud til de rejsende.

Vil man undgå turistdiarré, er det mest sikre derfor, at få en vaccine hjemmefra.  Koleravaccinen Dukoral, giver også en god beskytter mod rejsediarré. Fordelen ved vaccinen er, at den tages forebyggende og altså ikke først når man er blevet syg, og så beskytter den også mod bakterier som er resistente over for antibiotika. Vaccinen drikkes og virker efterfølgende i 6 måneder.

Ebola – kan det ramme mig?

Vi hører dagligt om udbruddet af den frygtede Ebola virus i Vestafrika, primært i Guinea, Sierra Leone og Liberia. Enkelte patienter er også registreret i Senegal, Nigeria og et mindre udbrud er fundet i Congo.

Ebola smitter ikke gennem luften som f.eks. mæslinger og influenza, men smitter igennem kropsvæsker.  Smitte med Ebola kræver derfor fysisk kontakt med en patient i slutstadiet af Ebola, hvor virus findes i blodige væsker som kommer ud af alle kropsåbninger.

Den aktuelle smitte er ude af kontrol fordi det er svært at overbevise folk i de ramte lande om at de ikke skal røre ved en levende eller afdød patient med Ebola. Ofte er der stor skepsis over for det lokale sundhedsvæsen, og det har betydet at patienter holder sig hjemme eller ligefrem flygter fra de behandlingsfaciliteter der er oprettet.

Rejser man i de ramte lande er risiko for smitte derfor meget lille hvis man ikke har direkte kontakt med en patient. 

Imidlertid har landene indført forskellige tiltag for at hindre smittespredning, fx vejspærringer og udgangsforbud.  Almindelige rejser er derfor vanskeligere end ellers. Har man bestilt rejser til andre lande i Afrika hvor der ikke er rapporteret Ebola, som f.eks. Gambia, Kenya, Tanzania eller Sydafrika er der ingen risiko for smitte med Ebola. Der er derfor ingen grund til at aflyse en planlagt ferie i Østafrika fordi der er Ebola i Vestafrika.