Tænk dig om i Vinterhalvåret

Tekst: Speciallæge Eskild Petersen

 

Vinterejser

I vinterhalvåret rejser vi længere væk for at få sol og varme.  De Kanariske Øer topper fortsat listen over populære destinationer i vinterhalvåret, men ellers er det Thailand, Den Dominikanske Republik, Mexico, Bali, Dubai, Cuba og Jordan.  Rejsernes længde i vinterhalvåret er typisk fra 2 til 4 uger.

Vi er efterhånden forvænt med at rejse til destinationer omkring ækvator uden at tænke nærmere over det, men de fleste spørger nok alligevel lægen til råds om vaccinationer og evt. malaria piller inden de rejser. Imidlertid er der tre andre ting som er almindelige og vigtige: Sol, diarré og forsikringer.

 

Sol

Tæt på ækvator er solen stærk, og kommer man fra Danmark, hvor man ikke har fået sol i tre til fire måneder, bliver man meget nemt solskoldet. Solskoldning er en forbrænding af solens ultraviolette lys, UV-lys, og gør ondt og skader huden.

Jo, yngre man er, jo mere sart er huden og især mindre børn og babyer skal beskyttes så meget som overhovedet muligt. For meget sollys i en tidlig alder øger risikoen for hudkræft, malignt melanoma, senere i livet.

 

Børn

Børn tåler en høj factor creme som alle andre, og en faktorcreme er grundstammen i beskyttelse mod solen. Som noget nyt kan man nu købe tøj til børn (og voksne) som beskytter mod UV-lys. Søg på nettet “UV Blokerende Badetøj, Hatte og Tøj” og der kommer flere muligheder frem. Fordelen ved UV-beskyttende tøj er, at man ikke skal smøre sig ind, og virkningen er der også efter mange timer. Faktorcreme skal smøres på med nogle timers mellemrum fordi den fortyndes af sveden og vaskes af når vi bader.

Til små børn er en T-shirt evt. en UV-beskyttende T-shirt en god idé og en solhat er obligatorisk. Hvis barnet ikke løber for meget omkring kan man sætte en parasol op for at skabe skygge.

 

Voksne

Også for voksne er solbeskyttelsen vigtig. Faktorcreme, T-shirts, solhatte og solbriller er vigtige. Er man særlig følsom for sollys kan man købe UV-blokerende tøj, også til voksne. Især hvis man snorkler i lang tid får man rigtigt meget sol på ryggen. Det er en god idé at snorkle med en T-shirt på, så man ikke i timer får direkte sol på ryggen.

 

Diarré

Dårlig mave er det allerhyppigste problem for rejsende, og ses i alle varianter fra et par ekstra løse afføringer dagligt til vandtynde, sprøjtende afføringer hver time som gør, at man er fuldstændigt lukket inden på hotellet. Vi kender alle de gode råd med “boil it, peel it or leave it”, men det er svært at følge i virkeligheden. Håndhygiejne er vigtig, og lad mad være som ikke lugter godt. Selvom man følger alle regler, er der alligevel en risiko for at få dårlig mave under rejsen.

Det traditionelle råd har været at medbringe antibiotika til selvbehandling, tidligere ciprofloxacin nu azithromycin, som startes op så hurtigt som muligt efter at den løse mave er kommet. Imidlertid er der stigende problemer med resistens mod antibiotika i mange lande f.eks. Indien og Thailand, at det råd ikke længere er ligeså effektivt som tidligere. Har man følsom mave, kan man lade sig vaccinere mod rejsediarré. Vaccinen hedder Dukoral og er egentlig en vaccine mod kolera, men den giver også en god beskyttelse mod mange colibakterier der laver et giftstof (toxin) der ligner kolera bakteriens toxin næsten fuldstændigt. Vaccine drikkes i to doser med en uges mellemrum og fås gennem egen læge.

 

Forsikringer

Man bør under ingen omstændigheder rejse uden en rejseforsikring. Indlæggelse på et sygehus eller bare ambulant behandling i udlandet kan være meget dyrt. Ofte kan man gennem sit almindelige forsikringsselskab få en årsrejseforsikring, så man ikke behøver at tegne nye forsikringer for hver rejse. Indenfor Europas grænser dækker det gule sygesikringskort ikke længere, og her skal man anmode sin kommune om et EU-Sygesikringskort, det såkaldte “blå-kort”, der giver en ret til sundhedsydelser i andre EU lande på linie med lands egne borgere.